gtag('config', 'UA-130501671-1');

1.3.2024 (SITA.sk) – Odvolací Krajský súd v Trnave potvrdil neodkladné opatrenie Okresného súdu Trnava, ktorým hnutiu Slovensko (predtým OĽaNO) a jeho šéfovi Igorovi Matovičovi ukladá povinnosť zdržať sa zverejňovania a šírenia nepravdivých, urážlivých a hanlivých výrokov voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi.

Ako ďalej informovala advokátska kancelária Relevans, s.r.o., ktorá Haščáka zastupuje, súd rozhodnutím z 29. februára potvrdil aj povinnosť Matoviča a jeho hnutia vymazať zo svojich profilov na sociálnych sieťach desiatky príspevkov a videí, ktoré takéto výroky obsahujú.

Porušovanie osobnostných práv

Odvolací súd podľa advokátskej kancelárie v statusoch a videách Matoviča a jeho hnutia identifikoval zjavné porušovanie osobnostných práv, čo vyžadovalo okamžitý zásah. Súd zároveň konštatoval, že postup Matoviča vybočuje z pravidiel slušnosti.

„Vítame, že sa krajský súd stotožnil s prvostupňovým rozhodnutím. Veríme, že Igor Matovič a jeho hnutie budú súdom nariadené právoplatné neodkladné opatrenie tentokrát rešpektovať,“ povedal advokát a partner advokátskej kancelárie zastupujúcej Haščáka Alexander Kadela. Po vydaní rozhodnutia súdu prvej inštancie bolo podľa neho až zarážajúce, že sa Matovič nielenže hanlivých výrokov nezdržal, ale svoje útoky ešte zintenzívnil a dokonca spochybňoval nezávislosť súdneho rozhodnutia.

„Privítali by sme, ak by sa Igor Matovič správal ako každý iný občan, od ktorého sa vyžaduje prísne rešpektovanie právoplatného rozhodnutia súdu,“ doplnil Kadela.

Spoločensky netolerované prejavy

Okresný súd vo svojom rozhodnutí z leta minulého roku konštatoval, že videá a príspevky Matoviča obsahujú prejavy o Haščákovi, ktoré nie je možné spoločensky tolerovať. Podľa súdu totiž nebolo cieľom Matoviča využiť svoje postavenie na otvorenie legitímnej verejnej diskusie, nakoľko príspevky a videá neobsahujú prípustnú a vecnú kritiku, ale osobné slovné útoky, ktoré nesledujú žiadny legitímny cieľ.

Súd podľa Haščákových advokátov nariadil neodkladné opatrenie aj z toho dôvodu, že Igor Matovič aj po zaslaní výzvy na zdržanie sa šírenia urážlivých výrokov v tomto konaní pokračoval. Navyše, po doručení výzvy nabrali jeho útoky voči Haščákovi na intenzite.

„Neodkladné opatrenie však nie je vhodným inštitútom na domáhanie sa všetkých nárokov, ktoré Jaroslavovi Haščákovi v súvislosti s konaním Igora Matoviča vznikli. Preto pristúpime k podaniu civilnej žaloby, ktorou tieto nároky v mene nášho klienta uplatníme,“ povedal ešte minulý rok Kadela.

Agentúra SITA požiada o stanovisko hnutie Slovensko.

Viac k témam: Okresný súd Trnava, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Matovič musí zmazať statusy a videá o Haščákovi, prikázal mu to krajský súd © SITA Všetky práva vyhradené.