gtag('config', 'UA-130501671-1');

7.3.2024 (SITA.sk) – Rusko má dostatok zdrojov na to, aby pokračovalo v boji proti Ukrajine na súčasnej úrovni intenzity ešte najmenej dva roky. Ako referuje web Ukrajinská pravda, uviedli to litovské spravodajské služby.

Tie poznamenali, že Rusko má dostatočné finančné, ľudské a logistické zdroje na to, aby pokračovalo v bojových operáciách takejto intenzity, prinajmenšom v „krátkom čase“. Ich odhady naznačovali, že to znamenalo obdobie do dvoch rokov.

Neprejavilo sklon k deeskalácii konfliktu

V správe sa uvádza, že Rusko vyčlenilo obrovské zdroje na vojnu na Ukrajine a neprejavilo žiadny sklon k deeskalácii konfliktu, hoci sa mu nedarilo dosiahnuť jeho operačné ciele.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Zároveň sa Ruská federácia pripravuje na dlhodobú konfrontáciu s NATO, najmä v regióne Baltského mora, a za týmto účelom postupne rozširuje svoje vojenské kapacity na západe krajiny,“ uvádza spravodajská služba.

Reforma ozbrojených síl

Správa naznačila, že Kremeľ spustil rozsiahlu reformu svojich ozbrojených síl, ktorá by rozšírila vojenský potenciál Ruska v regióne Baltského mora. Plánované štrukturálne a veliteľské zmeny sa už začali a niektoré z nich sa realizujú v Kaliningrade a na západe Ruska.

„Táto reforma je dlhodobým projektom, ktorý si bude vyžadovať veľa zdrojov a bude trvať najmenej niekoľko rokov, možno až desaťročie,“ hovorí litovská spravodajská služba.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v marci 2024 (fotografie)

Uviedli tiež, že celkové tempo a rozsah ruskej reformy bude priamo závisieť od priebehu, trvania a výsledku ich bojových operácií na Ukrajine. Správa tiež hovorí, že vojna na Ukrajine stála Rusko minulý rok oveľa viac, ako plánovalo, a v prvej polovici roku 2023 už vojenské výdavky presiahli sumu oficiálne pridelenú na celý rok. A tento rok už bola na armádu pridelená najmenej tretina štátneho rozpočtu – 102 miliárd eur.

Viac k témam: Ruská armáda, Ruská federácia, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Rusko môže pokračovať vo vojne ešte minimálne dva roky, Kremeľ spustil rozsiahlu reformu svojich ozbrojených síl © SITA Všetky práva vyhradené.