gtag('config', 'UA-130501671-1');

18.3.2024 (SITA.sk) – Mesto Lučenec chce zrekonštruovať sústavu verejného osvetlenia. Ako uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa mesta Michaela Baboľová, hlavnými prioritami je náprava súčasného nevyhovujúceho technického stavu a dosiahnutie takej sústavy verejného osvetlenia, ktorej technický stav bude plne zodpovedať všetkým prevádzkovým normám a požiadavkám.

Nový smart systém

V rámci rekonštrukcie sa bude zabezpečovať 3 131 ks smart LED svietidiel, výmena 56 betónových stĺpov verejného osvetlenia za oceľové, 86 rozvodných skríň a smart systém riadenia.

„Smart systém musí disponovať funkcionalitami, ako napríklad diaľkové ovládanie úrovne stmievania. Úroveň stmievania musí byť možné definovať kedykoľvek v určitý deň, jednotlivé alebo skupiny svetiel musia byť diaľkovo ovládateľné, akékoľvek svetlo musí byť stlmiteľné,“ popisuje požiadavky samosprávy hovorkyňa.

Nový systém musí podľa nej obsahovať užívateľský portál na správu svetiel, kde sa zobrazia prípadné chyby, ktoré je potrebné zaznamenávať a posielať notifikácie na definovaný mobil a e-mail. Osvetlenie bude možné ovládať prostredníctvom aplikácie.

Viac ako dva milióny eur bez DPH

Predpokladaná hodnota zákazky je podľa vyhláseného verejného obstarávania viac ako dva milióny eur bez dane z pridanej hodnoty. Rekonštrukcia bude financovaná prostredníctvom úveru z Environmentálneho fondu.

„Lehota dodania predmetu zákazky je maximálne do deviatich mesiacov odo dňa odovzdania a prevzatia staveniska, pričom začiatok realizácie diela je v deň bezprostredne nasledujúci po dni protokolárneho odovzdania staveniska úspešnému uchádzačovi,“ dodala Baboľová a doplnila, že uchádzači o zákazku môžu ponuky predkladať do 8. apríla. Podmienkou je aj zloženie zábezpeky vo výške 40-tisíc eur.

Viac k témam: Environmentálny fond, hovorkyňa mesta, Rekonštrukcia, SMART riešenia, Smart riešenia v regióne, verejné osvetlenie
Zdroj: SITA.sk – Lučenec chce zrekonštruovať verejné osvetlenie. Viac ako dva milióny eur použije na nové stĺpy, rozvodové skrine aj smart systém riadenia © SITA Všetky práva vyhradené.