gtag('config', 'UA-130501671-1');

Histamínová intolerancia a zvýšený cholesterol sú dva zdravotné problémy, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu života a zdravie jednotlivca. Pre zachovanie optimálneho stavu je preto dôležité mať tieto ochorenia pod kontrolou, čo si vyžaduje dodržiavanie niektorých základných pravidiel. Ktoré to sú?

Diéta s nízkym obsahom histamínu

Histamín sa nachádza v rôznych potravinách a nápojoch, ako sú syry, kyslé mliečne výrobky, fermentované potraviny, alkohol, niektoré mäsové výrobky a morské plody. Vyhnite sa týmto potravinám alebo obmedzte ich konzumáciu a ťažká histamínová intolerancia vám nebude v tak výraznej miere komplikovať život.

Histamínová diéta sa zameriava na minimalizáciu príjmu potravín obsahujúcich histamín. Pomáha tiež konzumácia čerstvých potravín, ktoré nahradíte tými dlhodobo skladovanými, fermentovanými   alebo inak spracovanými. Pomôcť môžu aj:

Antihistaminiká

Majú schopnosť pomôcť zmierniť príznaky histamínovej intolerancie, ako sú svrbenie, začervenanie alebo tráviace ťažkosti. Konzultujte však ich výber a dávkovanie s odborným lekárom, pretože každé telo reaguje inak.

Stresový manažment

Stres môže zhoršiť príznaky histamínovej intolerancie, skúste sa mu preto čo najviac vyhýbať. Zamerajte sa na techniky zvládania stresu, ako je meditácia, joga, hlboké dýchanie alebo cvičenie a uvidíte, že bez negatívneho vplyvu stresorov sa zbavíte aj mnohých iných problémov.

Zvýšený cholesterol

Zvýšená hladina cholesterolu v krvi môže spôsobiť ukladanie tukov v cievach a zvýšiť riziko srdcových chorôb a mŕtvíc. Dôležité je preto spozornieť, vec riešiť a pravidelne navštevovať lekára. Na zvýšený cholesterol tiež zaberá:

▪         Zdravá strava

Konzumujte vyváženú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, chudé mäso, ryby a zdravé tuky, ako sú orechy, avokádo a olivový olej. Obmedzte príjem nasýtených tukov a transmastných kyselín.

▪         Cvičenie a fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita môže pomôcť zvýšiť hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a znížiť hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Snažte sa však cvičiť aspoň 30 minút denne.

▪         Zmiernenie stresu

Stres môže mať negatívny vplyv aj na hladinu cholesterolu. Naučte sa preto s ním žiť a nebrať veci tak vážne. Užitočné sú aj techniky zvládania stresu, ako je meditácia, hlboké dýchanie, cvičenie alebo relaxačné cvičenia.

V niektorých prípadoch vám môže na zníženie hladiny cholesterolu lekár predpísať aj lieky. Konzultácia s odborníkom je v oboch prípadoch prvoradá, pretože sa veľmi často zakladá na vašich individuálnych potrebách. Určite vám ale za účelom dosiahnutia optimálnych výsledkov neuškodí, ak sa zameriate na zdravý životný štýl a pravidelné kontroly.

Zdroj obrázka: Francesco/AdobeStock.com