gtag('config', 'UA-130501671-1');

5.4.2024 (SITA.sk) – Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) verí, že ruský vodca Vladimir Putin sa pokúsi odložiť vyhlásenie ďalšej vlny mobilizácie. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na predstaviteľa NATO, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Rusko je v súčasnosti údajne schopné naverbovať približne 30-tisíc ďalších vojakov mesačne, aby kompenzovalo straty a podporilo svoju ofenzívu. Predstaviteľ NATO tiež spomenul Putinov nedávny dekrét o brannej povinnosti.

„Verím, že odteraz sa Putin snaží odložiť akékoľvek ďalšie rozsiahle mimoriadne mobilizačné opatrenia. Musí vyriešiť oveľa viac domácich problémov a pokračovať v demonštrovaní svojej sily a sebadôvery počas povolebného obdobia. To môže znamenať, že nateraz bude stačiť obyčajný branný cyklus,“ povedal zdroj.

Ten podotkol, že dôsledky mobilizácie sú „nerovnomerne rozložené po celom Rusku“ a väčšinou postihujú odľahlé regióny a menšiny.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v apríli 2024 (fotografie)

Viac k témam: Mobilizácia, rusko-ukrajinský konflikt, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Plánuje Putin rozsiahlu mobilizáciu? NATO dúfa, že mu bude stačiť obyčajný branný cyklus © SITA Všetky práva vyhradené.