gtag('config', 'UA-130501671-1');

23.4.2024 (SITA.sk) – Spojené kráľovstvo v utorok sľúbilo Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 500 miliónov libier. Ten bude zahŕňať rakety dlhého doletu či milióny kusov munície.

Sunak v utorok cestoval do Poľska, kde sa stretol s tamojším premiérom Donaldom Tuskom a generálnym tajomníkom Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jensom Stoltenbergom, aby diskutovali o pomoci Ukrajine, ktorá čelí ťažkostiam pri obrane pred postupujúcimi ruskými silami na východnej fronte.

Pri tejto príležitosti predseda britskej vlády podľa jej vyhlásenia oznámi spomenutú pomoc.

Čo zahŕňa balík pomoci?

Balík zahŕňa 400 vozidiel, 60 člnov, 1 600 striel a štyri milióny nábojov. Balík zahŕňa aj rakety dlhého doletu Storm Shadow. Kedy však balík bude pripravený na dodanie vláda neoznámila.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Sunak v utorok ráno telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby potvrdil danú pomoc a „ubezpečil ho o trvalej podpore Spojeného kráľovstva pri obrane Ukrajiny proti brutálnym a expanzívnym ambíciám Ruska“, uviedla Downing Street.

Nevýhoda nedostatku munície

Zelenskyj sa podľa nej poďakoval premiérovi za pokračujúcu britskú podporu a povedal, že „nová vojenská pomoc bude znamenať hmatateľné zlepšenie pre obyčajných Ukrajincov bojujúcich v prvej línii na obranu svojej krajiny„.

Nedostatok munície spojený so zadržiavaním pomoci za posledných šesť mesiacov viedol ukrajinských vojenských veliteľov k prídelom granátov. To je nevýhoda, ktorú tento rok využilo Rusko, pričom obsadilo mesto Avdijivka a v súčasnosti sa blíži k mestu Časiv Jar.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v apríli 2024 (fotografie)

Viac k témam: Downing Street, poľský premiér, strely Storm Shadow, Ukrajinský prezident, Vojenská pomoc Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Sunak diskutoval s poľským premiérom Tuskom o vojenskej pomoci, Ukrajine sľúbili balík za pol miliardy libier © SITA Všetky práva vyhradené.