gtag('config', 'UA-130501671-1');

22.5.2024 (SITA.sk) – Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) informoval, že polícia prijala viaceré opatrenia v súvislosti so zvýšením bezpečnosti na Slovensku.

Hliadková činnosť policajtov na základných útvaroch bola zvýšená o 30 percent, preventívne prebiehajú prehliadky v priestoroch, ktoré by z nejakého dôvodu mohli byť ohrozené, rieši sa „všetko, čo sa vo verejnom priestore môže nazvať vulgarizmami alebo vyhrážkami„.

Vyše sto prípadov

Prípadov, ktorými sa polícia zaoberá, je viac ako sto, pričom v 48 prípadoch boli vznesené obvinenia. Poskytuje sa ochrana vybraným osobám medzi ústavnými činiteľmi a poslancami.

Gašpar to uviedol pre médiá po rokovaní parlamentného branno-bezpečnostného výboru, na ktorom boli poslancom poskytnuté informácie ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) a prezidentom policajného zboru Ľubomírom Solákom k súčasnej bezpečnostnej situácii na Slovensku a k atentátu na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Rokovanie výboru prebiehalo v utajenom režime.

Súdržnosť medzi koalíciou a opozíciou

Poslanci koalície i opozície majú sami nahlasovať, ak sa stretnú s vyhrážkami či vulgarizmami voči sebe alebo ich rodine.

Súčasne podľa Gašpara dochádza k významnej spolupráci a zvýšeniu aktivít v medzirezortnom priestore, aby sa zachytili a riešili všetky problémy nielen bezpečnostných ministerstiev a zložiek, ale aj iným ministerstiev. Gašpar zároveň na schôdzi výboru vnímal súdržnosť medzi koalíciou a opozíciou.

Legislatívne zmeny

Predseda branno-bezpečnostného výboru informoval aj o pripravovaných legislatívnych zmenách v súvislosti so zvýšením bezpečnosti na Slovensku.

Hovorí sa o zákonoch, ktoré priamo súvisia so zabezpečením vnútornej bezpečnosti, prípadne vonkajšej bezpečnosti. Pod to si môžete podriadiť priestupkový zákon, ochranu osobnosti, Trestný zákon. Keď budú na stole konkrétne návrhy, čo vzišlo dnes vraj z uznesenia vlády, potom poďme o nich diskutovať,“ informoval Gašpar, ktorý vidí priestor aj na zmenu zákona o Policajnom zbore. Išlo by o možnosť rýchlejšie reagovať v prípade donucovacích prostriedkov.

Viac k témam: Bezpečnostné opatrenia, Minister vnútra SR, Premiér Slovenskej republiky, Prezident Policajného zboru SR, Streľba na premiéra Roberta Fica v Handlovej
Zdroj: SITA.sk – Polícia prijala viaceré opatrenia k zvýšeniu bezpečnosti, Gašpar informoval aj o legislatívnych zmenách © SITA Všetky práva vyhradené.