gtag('config', 'UA-130501671-1');

24.5.2024 (SITA.sk) – Protiteroristická centrála Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) sa deväť dní od atentátu na premiéra Roberta Fica zaoberá 153 informáciami alebo podnetmi súvisiacimi so schvaľovaním pokusu o úkladnú vraždu predsedu vlády, alebo so súvisiacimi nenávistnými prejavmi a vyhrážaním sa vo virtuálnom priestore. Informoval o tom v piatok minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na tlačovej besede.

Prosili sme občanov, aby sme zomkli, prestali s nenávisťou a spojili sa. Keďže určité indivíduá stále nerozumejú situácii, tak – ako sme deklarovali – budeme mať nulovú toleranciu pre nenávisť, vyhrážanie a schvaľovanie trestného činu,“ povedal.

Dôkladné vyhodnocovanie príspevkov

Ako ďalej dodal, k dňu 24. mája bolo spracovaných 55 podnetov, ktorými sa už zaoberá NAKA. Všetky analýzy robia špecializované pracoviská Policajného zboru SR, ako je odbor počítačovej kriminality, protiteroristická centrála a ďalšie útvary.

Naďalej pokračujeme v dôkladnom vyhodnocovaní príspevkov, ktoré nám boli oznámené, alebo ktoré sme odhalili v rámci posilneného výkonu služby. Zaisťujeme množstvo digitálnych stôp, postupne stotožňujeme všetkých podozrivých a postupujeme podľa Trestného poriadku,“ uviedol Šutaj Eštok.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Komentáre na sociálnych sieťach

Policajný prezident Ľubomír Solák informoval, že zo schvaľovania trestného činu za komentár na sociálnej sieti je už obvinená 40-ročná živnostníčka z Nitry, ktorá bola zadržaná a so súhlasom okresnej prokuratúry neskôr prepustená. Stíhaná je na slobode a hrozí jej trest odňatia slobody na jeden rok.

Jej komentár znel: „Máte nového národného hrdinu? Deň narodenia tohto odvážneho muža by mal byť štátnym sviatkom“.

Ďalším obvineným je muž z Dunajskej Stredy, ktorý na sociálnej sieti napísal: „Všetci hovoria o nejakom postrelenom politikovi, ja vidím iba postreleného mafiánskeho bossa zodpovedného okrem iného za tisíce mŕtvych kvôli skolabovaniu zdravotníctva, ktorý si podobný osud zaslúži. Prajem mu – a nebojím sa to povedať nahlas – mŕtvy Fico, dobrý Fico. Vydarený deň“.

V ďalšom komentári napísal: „Držme palce, Slovensko, aby neprežil“. Muž bol zadržaný a so súhlasom okresnej prokuratúry bola u neho vykonaná domová prehliadka a v jeho prípade bude podaný návrh na väzbu.

Vyhrážky politikom

Tretím obvineným zo schvaľovania trestného činu je 32-ročný študent vysokej školy z Bratislavy, ktorý na sociálnej sieti napísal: „Mastný trest? Tomu chlapovi osobne pošlem na účet prachy, aby to mal v base ľahšie. Ďakujem za väčšinu Slovákov“.

Ďalším stíhaným je muž z Bratislavy, ktorý na Facebooku napísal: „Ja len dúfam, že budú nasledovať aj ďalší členovia vlády a dostaneme sa k moci my a Vás budeme zatvárať za takéto dezolátske názory“. Aj jemu hrozí rok za mrežami. Takýchto podobných prípadov polícia identifikovala spolu 153.

Šutaj Eštok pripomenul, že človek, ktorý sa vyhrážal poslancom a ministrom, je už vo väzbe. Dodal, že pracujú aj na prípade vyhrážania sa prezidentke Zuzane Čaputovej, a tiež vyhrážaniu sa predsedovi hnutia Progresívne Slovensko Michalovi Šimečkovi.

Posilnený vyšetrovací tím

Vyšetrovací tím atentátu na premiéra Fica posilnili o ďalších dvoch expertov. Tím má odhaliť, čo sa presne 15. mája stalo, čo bolo motiváciou páchateľa a či mal komplicov.

Podľa ministra vnútra sa v súčasnosti prešetrujú všetky verzie – že išlo o „osamelého vlka“ alebo aj verzia, že mal komplicov, a tiež verzia, že mohlo ísť o teroristický útok. Bezpečnostné zložky tiež pokračujú v bezpečnostných opatreniach, zvýšila sa ochrana areálov škôl, nemocníc, obchodných centier, úradov, redakcií novín a televízií a ďalších miest so zvýšeným pohybom osôb.

Rovnako monitorujeme aj obydlia ústavných činiteľov, politikov a ďalších osôb, kde identifikujeme možné nebezpečenstvo. Na ich bezpečnosť dohliadajú policajti v uniformách aj v civile,“ doplnil Šutaj Eštok.

Viac k témam: Minister vnútra SR, Premiér Slovenskej republiky, Prezident Policajného zboru SR, Prezidentka SR, Streľba na premiéra Roberta Fica v Handlovej
Zdroj: SITA.sk – Ja vidím iba postreleného mafiánskeho bossa aj mŕtvy Fico, dobrý Fico. Polícia už rieši 153 prípadov schvaľovania atentátu na premiéra (video) © SITA Všetky práva vyhradené.