gtag('config', 'UA-130501671-1');

24.5.2024 (SITA.sk) – Medzinárodný súdny dvor (ICJ) nariadil Izraelu, aby zastavil jeho vojenské operácie v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Rozhodnutie vytvára ďalší medzinárodný tlak na čoraz izolovanejší Izrael v súvislosti s jeho vojnou proti militantnému hnutiu Hamas v palestínskej enkláve.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Izrael trvá na tom, že má právo brániť sa pred militantmi z Hamasu. Je nepravdepodobné, že sa rozhodnutím súdneho dvora bude riadiť. Ignorovanie nariadenia už vo štvrtok naznačil hovorca izraelskej vlády.

Piatkové rozhodnutie je už tretie predbežné nariadenie, ktoré tento rok ICJ vydal s cieľom obmedziť počet obetí a zmierniť humanitárnu katastrofu v Pásme Gazy. Jeho nariadenia sú síce právne záväzné, ale súd nemá žiadnu políciu, ktorá by ich vymáhala.

Súdny dvor však nevyzval na prímerie v celom Pásme Gazy, ktoré Juhoafrická republika (JAR) žiadala minulý týždeň. Žiadosť o pokoj zbraní je súčasťou žaloby, ktorú JAR vlani podala viniac Izrael z páchania genocídy počas kampane v Pásme Gazy.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Viac k témam: Izraelsko-palestínsky konflikt, Rafah, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Medzinárodný súdny dvor nariadil zastaviť Izraelu vojenské operácie v meste Rafah na juhu Pásma Gazy © SITA Všetky práva vyhradené.