gtag('config', 'UA-130501671-1');

27.5.2024 (SITA.sk) – Litovský prezident Gitanas Nausėda v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb obhájil svoj post pre druhé funkčné obdobie. Podľa predbežných údajov, ktoré zverejnila litovská ústredná volebná komisia, získal 74,5 % hlasov a porazil tak premiérku Ingridu Šimonytėovú.

Tá získala 24,1 % hlasov. Účasť na voľbách bola 49,15 %.

Proti Šimonytėovej vyhral už druhýkrát

Šesťdesiatročný Nausėda sa postavil proti Šimonytėovej v prezidentských voľbách po druhý raz. V roku 2019 nad ňou zvíťazil s podporou 66 % hlasov. Premiérka uznala svoju prehru a zagratulovala oponentovi ešte v nedeľu večer pred dopočítaním hlasov.

K hlavným úlohám prezidenta v litovskom politickom systéme patrí dohľad nad zahraničnou a obrannou politikou. Vzhľadom na strategickú polohu Litvy na východnom krídle Severoatlantickej aliancie má úrad prezidenta relatívne malej krajiny dodatočnú dôležitosť pre napätie medzi Ruskom a Západom v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Nausėda aj Šimonytėová zhodne vyjadrujú podporu Ukrajine.

Prísahu zloží v júli

„Nezávislosť a sloboda Litvy je ako krehká nádoba, ktorú si musíme vážiť, chrániť a zabrániť jej prasknutiu,“ vyjadril sa v nedeľu v noci Nausėda, informuje tlačová agentúra BNS. Ako tiež povedal, so spojencami má jeho krajina „podobnú pozíciu v základných otázkach, ako je podpora Ukrajine a postoj k ruskej hrozbe“.

Nausėda zloží prísahu na ďalšie päťročné funkčné obdobie v júli. Šimonytėová sa podľa litovskej televízie vyjadrila, že sa vráti na čelo vlády.

Viac k témam: Litovský prezident, Prezidentské voľby, voľby v Litve, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Litva si zvolila novú hlavu štátu. Zmena sa však nekoná, zostáva ňou súčasný prezident Nauséda © SITA Všetky práva vyhradené.