gtag('config', 'UA-130501671-1');

Kadaň je malebné mesto v severozápadných Čechách. Pokoj a pocit bezpečia tu pre 18 000 obyvateľov zabezpečuje 26 strážnikov Mestskej polície, ktorým v práci pomáha 18 strategicky rozmiestených kamier pod dohľadom 4 operátorov. Napriek tomu má mesto svoje problémové miesta.

SONY DSC
Mestečko Kadaň

Problémovou sa napríklad ukázala zrekonštruovaná promenáda na nábreží, kde sa rozmáhal vandalizmus. Šliapadlá, bubienky, preliezky alebo húpačky – to je len malý zoznam atrakcií na novo zrekonštruovanom kadaňskom nábreží. Táto mnohomiliónová investícia však zápasila s vandalizmom, porušovaním prevádzkového poriadku a nájazdmi zberačov kovov. Časté poškodzovanie atrakcií viedlo mestskú políciu k nasadeniu fotopascí. Prax však ukázala potrebu oveľa sofistikovanejšieho riešenia, ktoré umožní okamžitú reakciu na vzniknuté situácie. Mesto začalo hľadať pokročilé dohľadové riešenie, ktoré by mohlo byť v budúcnosti podľa potreby operatívne premiestniteľné aj do iných lokalít.

Ako vhodná sa napokon ukázala mobilná sada pre video dohľad spoločnosti NetRex, ktorá je osadená špičkovou IP kamerou AXIS P1344 s teleobjektívom a výkonným infračerveným prisvietením pre dokonalý prehľad aj pri úplnej tme.

Výsledok: menej vandalov a obraz aj v mobile

Nainštalovaním kamery sa výrazne podarilo znížiť počet prípadov vandalizmu a dnes pomáha ku korektnému chodu ihriska. Okrem sledovania aktuálneho diania a záznamu operátormi mestskej polície je neoceniteľnou službou aj možnosť sledovať dianie na ihrisku priamo strážnikmi v teréne pomocou ich mobilných telefónov.

„Mobilita dohľadového systému, kvalita obrazu a jeho rýchla dostupnosť operátormi aj strážnikmi v teréne nám výrazne pomáhajú chrániť bezpečnosť a majetok našich občanov. Mobilný systém s kamerou Axis je pre nás veľmi praktickým rozšírením existujúceho kamerového systému v meste,“ povedal Jaroslav Ölveczki, zástupca riaditeľa mestskej polície Kadaň.

Nespornou výhodou je aj možnosť v prípade potreby rýchlo premiestniť kameru do inej problémovej lokality. Na mieste treba zabezpečiť iba napájanie, napríklad aj zo stĺpov verejného osvetlenia. O prenos obrazu sa stará mobilný Internet. Demontáž a následná montáž sú otázkou menej ako 2 hodín.

Axis P1344
IP kamera AXIS

Moderné technológie slúžia a chránia

Mobilnú sada tvorí malá elektroinštalačná skrinka so zámkom. Nainštalovaná je na asi 50 metrov vzdialenom stĺpe verejného osvetlenia, ktorý zabezpečuje napájanie technológie. Elektrina z verejného osvetlenia v nočných hodinách dobíja batériu, ktorá následne zabezpečuje chod systému aj cez deň. Sada je osadená IP kamerou AXIS P1344 s 50 mm objektívom Tamron. Kvalitný obraz aj v úplnej tme zabezpečuje výkonné infračervené prisvietenie Raytec s dosahom až 80 metrov.

Video z kamery sa zaznamenáva vo vysokej kvalite na veľkokapacitnú SD kartu a prostredníctvom zabezpečeného mobilného internetového pripojenia je odosielané aj v nižšom rozlíšení do centrálneho strediska, kde sú záznamy archivované pre rýchle dohľadanie v prípade incidentu.

Na správny chod kamery dozerá NetRex systém, ktorý sám upozorní obsluhu na prípadný problém pomocou SMS alebo e-mailu.

„Naše mobilné sady a služby predstavujú ideálne riešenie na prenos živého obrazu a záznamu z lokalít s obmedzeným prístupom k Internetu. Výhodou týchto riešení je veľmi rýchla a jednoduchá inštalácia. Systém stačí namontovať na požadované miesto a pripojiť ho k prívodu sieťového napájania. Už po niekoľkých minútach ponúkne na webe živý obraz vrátane záznamu,“ povedal David Capoušek, riaditeľ spoločnosti NetRex.

Inteligentná IP kamera preberá na seba časť práce za človeka. Už dnes vie tento systém napríklad sám upozorniť operátorov na podozrivý pohyb v snímanej lokalite v neobvyklom čase, avšak tým nie sú jeho možnosti ani zďaleka vyčerpané.

„Otvorená architektúra našich IP kamier umožňuje v budúcnosti nahrať priamo do kamery špeciálne aplikácie,“ povedal nám Dalibor Smažinka, key account manager pre Českú republiku a Slovensko zo spoločnosti AXIS Communications. „Kamera Axis s príslušnou aplikáciou tak môže byť neskôr využitá aj pre pokročilú detekciu pohybu, rozpoznávanie ŠPZ automobilov alebo napr. počítanie osôb pred objektívom kamery. To všetko zvyšuje pridanú hodnotu systému a otvára široké pole pre jeho ďalšie využitie.

mobilni_sadaMobilné riešenie NetRex s kamerou Axis

 

Súvisiace príspevky