gtag('config', 'UA-130501671-1');

Spoločnosť Axis Communications uverejnila videozáznam z nedávnej arktickej expedície, ktorá otestovala skutočnú silu IP kamier Axis. Silné vetry, dážď, mrazivá zima a neustále pohyby – to bol osud sieťovej kamery Axis, ktorá plnila rolu pozorovateľne, keď plachetnica Belzebub II preplávala MacClureovým prielivom v kanadskej časti Arktídy a stala sa tak prvou jachtou, ktorá to dokázala.

Tím expedície, pozostávajúci z Edvina Buregrena, Nicolasa Peissela a Morgana Peissela, ako prvý v histórii dokázal preplávať na jachte z Grónska do Aljašky, cestou, kadiaľ sa v minulosti mohli dostať len ľadoborce. V ich výbave bola aj sieťová kamera AXIS Q6034-E pripevnená na vrchole sťažňa, ktorá slúžila na dokumentáciu a navigáciu, ako môžete vidieť aj vo videu.

Krátke VIDEO nájdete na tomto linku.

„Keď sa plavíte medzi ľadovými krami, potrebujete, aby niekto sedel v lodnom koši a díval sa z vtáčej perspektívy. A to je najhoršie miesto, kde môžete byť, pretože počasie, vietor a výkyvy sú omnoho horšie než dole na palube,” povedal Edvin Buregren, jeden z členov tímu medzinárodnej expedície na plachetnici Belzebub II. „Na palube sme mali wi-fi sieť, ku ktorej bola kamera pripojená. To nám umožnilo ovládať kameru a otáčať obraz v rozsahu 360° bez toho, aby sme museli otočiť hlavou. Pri plavbe v náročných vodách a drsnom počasí to bola neoceniteľná súčasť výbavy,“ pokračoval Edvin Buregren.

Expedícia bola naplánovaná s cieľom stať sa viditeľnou pripomienkou ubúdajúceho polárneho ľadu. „Arktída sa topí v alarmujúcom tempe a je to jasný dôkaz nerovnováhy na našej planéte. Dúfame, že naša expedícia vďaka tomu, že sme preplávali touto novo otvorenou cestou, prispeje malým dielom k tomu, aby sa klimatickým zmenám venovala väčšia pozornosť, a aby ľudia zásadnejšie prehodnotili svoje postoje,“ doplnil Edvin Buregren.

Pre Axis bola námorná expedícia dôkazom, že kamera AXIS Q6034-E vydrží veľmi extrémne zaobchádzanie. „Kamerové systémy Axis pre vonkajšie použitie sú navrhnuté tak, aby obstáli v podmienkach extrémneho počasia a poskytovala spoľahlivý dohľad v každom období. To, že sieťová kamera vydrží extrémny chlad, už vieme. Ten istý model bol v stratosférickom balóne vo výške 35 000 metrov, kde je oveľa chladnejšie než môže byť na zemi (film a tlačovú správu nájdete na tejto adrese).

Expedícia Severozápadnou cestou ukazuje predovšetkým, že kamera môže byť vystavená záchvevom, vibráciám, vlhkosti a teplotným zmenám po dobu niekoľkých mesiacov, čo je veľmi príjemné zistenie,“ povedal Erik Frännlid, riaditeľ produktového managementu v spoločnosti Axis Communications.