gtag('config', 'UA-130501671-1');

Sieťové video urazilo dlhú cestu. Od uvedenia prvej sieťovej kamery uplynuli takmer dve desaťročia. Vtedy, v polovine 90. rokov, sme ani neočakávali niektoré z inštalácií, aké sú v prevádzke dnes. Od dopravy a dohľadových systémov v mestách až po banky a obchody sa ukazuje, že digitálne dohľadové systémy na sieťovom základe pokračujú v rozvíjaní svojho mocného potenciálu a nové aplikácie otvárajú ešte vzrušujúcejšie možnosti pre budúcnosť.

Martin Gren, vynálezca prvej IP kamery na svete, spoluzakladateľ spoločnosti Axis Communication.

Rád by som sa s vami podelil o niektoré z našich technologických vízií a trendov IP videa, ktoré sa vytvárajú pre blízku budúcnosť. Ako by mohli vyzerať za päť rokov niektoré z najprogresívnejších inštalácií vo svete reálnej bezpečnosti?

MG-2218

V mestách

Jedna z najnáročnejších výziev pre dohľad v mestách sa točí okolo jednej otázky: „Viete, čo sa deje vo vašom meste práve teraz?“ Mestské dohľadové systémy môžu riešiť dopravné problémy, bezpečnosť osôb aj majetku, potierať zločin a pomáhať pri riadení davu. „Oceľový prstenec“ v dolnom Manhattane je príkladom, ako bezpečnostné zložky, verejné organizácie a súkromné podniky môžu spojiť svoje zdroje za účelom boja proti zločinu, keď využijú sieťové video. Inde, napríklad na juhozápade Holandska a v Toronte, sú IP kamery inštalované v dôležitých továrňach, ktoré pracujú s nebezpečnými látkami, ako sú rafinérie a ďalšie chemické prevádzky, dokonca napojené na monitorovacie strediská v mestách. Takáto infraštruktúra môže v prípade katastrofy zachrániť mnoho ľudských životov.

Kamery dohľadových systémoch v mestách sú často využívané políciou, ktorá ich sleduje v reálnom čase. Ich využitie sa mohutným spôsobom rozšírilo vďaka vybaveniu policajných áut notebookmi, chytrými telefónmi a tabletmi. To vedie k vyšším nárokom na kamery: musia poskytovať obraz, ktorý bude rovnako zreteľný a detailný v noci, ako vo dne. Príkladom v tejto oblasti je schopnosť IP kamier vidieť teraz farebne aj v tme – technológia s názvom Lightfinder – čo analógové kamery stále nedokážu. Môžete mať niekoľko kamier na určitých miestach, kde viete, že v noci prechádzajú ľudia, a teraz môžete sledovať „toho chlapíka v červenej bunde a modrej baseballovej čiapke“, ako sa prediera davom.

Zásadné potreby, ako je táto, majú tiež vplyv na celkové vstupné a udržiavacie náklady. Je dôležité, aby kamery na potrebných miestach boli spoľahlivé a vyrobené na najvyššej úrovni. Vzhľadom k tomu, že náklady na inštaláciu sú často vyššie než cena samotných kamier, vyplatí sa z dlhodobého pohľadu použiť vysoko kvalitné kamery s nízkymi nárokmi na údržbu. Do miest sa teraz napríklad dostávajú ľahko integrovateľné termálne IP kamery ako cenovo dostupná voľba pre detekciu na diaľku a nie sú už vyhradené len pre vojenské účely alebo super kritické aplikácie.

Technológie ako termálne videnie a farebné nočné snímanie Lightfinder zaznamenajú v mestských dohľadových systémoch počas nasledujúcich piatich rokov veľký rozvoj, zatiaľ čo ďalším trendom to bude trvať možno o niečo dlhšie. Jedným z nich je záznam obrazu priamo v kamerách („na rozhraní“). IP kamery s ukladaním obrazu môžu byť samozrejme použité už dnes na posilnenie dohľadových systémov v mestách a pokrytie oblastí s obmedzenou možnosťou prenosu obrazu, ale široké použitie bude možné až vtedy, keď budú mať oveľa väčšiu kapacitu, než akou dnes disponujú – lenže Mooreov zákon predpovedá ich uplatnenie možno rýchlejšie, než by niektorí očakávali.

 q1931-e_axis

Proaktívny dohľad vo verejnej doprave

Verejná doprava je rovnako dôležitou súčasťou života mesta, predstavuje však vlastné jedinečné výzvy. Stanice a zastávky, rovnako ako tranzitné systémy sú každý deň vystavené veľkému počtu incidentov, siahajúcich od vandalizmu a graffiti po vreckové krádeže a násilie. Tradičné analógové riešenie dohľadového systému sa používa predovšetkým forenzne pri vyšetrovaní incidentov až potom, čo sa stali. V sieťovo koncipovanom systéme by malo video hrať oveľa väčšiu úlohu, pretože môže ponúknuť nové možnosti pre účinné monitorovanie a reakciu na incidenty v reálnom čase.

Obrovské množstvo IP kamier už bolo úspešne nainštalovaných v autobusoch, vlakoch, na staniciach, termináloch a staniciach v najrôznejších častiach sveta. Madrid, Moskva, Oslo, Praha, Štokholm a Sydney sú veľká mesta, kde bolo riešenie na báze sieťového videa implementované v dopravných systémoch. Z týchto príkladov je mojim obľúbeným letisko v Sydney, pretože to bolo prvé veľké letisko na svete, kde bolo sieťové video nainštalované, a každým dňom tu pridávajú ďalšie sieťové kamery – dôkaz toho, čo sme od počiatku vraveli o prednostiach rozšíriteľnosti IP video siete.

V súčasnosti si mnohé letiská uvedomili nižšie náklady na vlastníctvo, ktoré im sieťové kamery prinášajú, a trh sa tu už od analógových riešení odpútal. Výsledok: namiesto niekoľko sto analógových kamier, ktoré pokrývali letisko pred piatimi rokmi, môže mať dnes to isté letisko tisíce IP kamier. Navyše, okrem toho, že je na scéne viac „očí“, vznikajú tiež nové spôsoby využitia, ktoré ponúkajú nové možnosti neznáme pre typické centralizované riadenie kamier.

Ako príklad môžeme spomenúť kamery na stanoviskách bezpečnostných kontrol, kde obsluha môže okamžite zistiť ak si niekto vezme cudziu kabelku, telefón alebo peňaženku. Digitálne kamery s inteligentnou analytikou sú schopné počítať osoby a batožinu za účelom lepšieho radenia toku pri odbavení, ako je tomu napríklad na francúzskom letisku Saint Exupéryho v Lyone. Vďaka možnosti sledovať živé zábery z bezpečnostných kamier umiestených prakticky všade, je proces rozhodovania, určovania priorít a reakcia oveľa efektívnejšia. V tomto ohľade sú požiadavky na kamery podobné ako u dohľadových systémoch v mestách – dopravná sieť je koniec koncov súčasťou celej komunity!

Peniaze vládnu

Niekto môže tvrdiť – alebo si aspoň v skrytu duše myslieť – že najdôležitejšími budovami v našich mestách sú tie, kde sú uložené naše peniaze. Banky boli medzi prvými inštitúciami, ktoré za účelom boja proti zločinu inštalovali dohľadové kamery už v 70. rokoch minulého storočia. Zločin sa však od 70. rokov vyvinul, takže teraz nie sú hrozbou len prepady bánk, ale každým rokom pribúda aj lúpeží prostredníctvom bankomatov, ako napríklad „odpočúvanie“ údajov o platobných kartách („skimming“).

Zlou správou je, že vývoj dohľadových zariadení používaných v bankách sa bohužiaľ neposúval rovnakým tempom ako zločin. V značnej miere sú tieto systémy stále prevažne analógové. Dobrou správou však je, že túto oblasť možno vnímať ako jeden zo zásadných segmentov pre rast sieťového videa.

Jednou z výziev pre dohľadové systémy v bankách je kvalita obrazu. Vzhľadom k tomu, že banky už tradične používajú veľké presklené plochy a leštené mramorové podlahy, ktoré vytvárajú odrazy a spätné svetlo, je nutné, aby kvalita obrazu bola dobrá za veľmi rôznorodých svetelných podmienok. Dohľadový systém musí byť spoľahlivý: z celkového počtu 5000 lúpeží v roku 2011 v Spojených štátoch bola na jednu lúpež aktivovaná a skutočne funkčná menej ako jedna kamera*, čo svedčí o značnej zastaranosti systémov. Dobre nakonfigurované sieťové dohľadové systémy by mohli byť posilnené o aktívne alarmy v prípade neoprávnenej manipulácie tak, aby kamery/kódery mohli odovzdať ochranke informáciu, že snímanie obrazu je zablokované, rozostrené alebo že signál je úplne odpojený – a to EŠTE SKÔR, než dôjde k samotnému incidentu. Poznáme niekoľko príkladov finančných inštitúcií na celom svete, ktoré z týchto dôvodov teraz obnovujú svoje systémy, napríklad Banco do Nordeste v Brazílii alebo Liberty Life v Južnej Afrike.

Ďalšou oblasťou, ktorá porastie, je dohľad nad bankomatmi s možnosťou využívať schopnosti IP videa k účinnejšiemu boju proti krádežiam súvisiacimi práve s bankomatmi. Výrobcovia bankomatov neustále investujú do výskumu a vývoja nových riešení pre potieranie skimmingu, čiže kopírovanie citlivých údajov o používaných platobných kartách. Kombinácia so sieťovým videom bude jedným zo spôsobov, akými sa budú riešiť opatrenia proti krádeži údajov. Súčasne ide o cenovo veľmi výhodnú možnosť, ako vybaviť staršie bankomaty moderným dohľadovým zariadením s digitálnym obrazom v kvalite HDTV – čo môžu byť plne digitálne kamery veľkosti špendlíkovej hlavičky – v spojení s rôznymi aplikáciami na boj proti krádežiam.

axis-tb-01

Viac než ochrana strát v obchodoch

Pokiaľ hovoríme o bankomatoch, najväčší počet zariadení na výdaj hotovosti mimo priestorov bánk sa nachádza v obchodoch. Tento segment trhu bude ďalšou oblasťou masívneho rastu sieťového videa, z veľkej časti vďaka analýze obrazu, ktorá okrem vyššej bezpečnosti ponúka celý radu ďalších výhod.

V maloobchodnom sektore a aj priamo v obchodoch je konkurencia tvrdá a marža zisku nízka. Ak chce byť obchodník v čele, musí sa chopiť každej príležitosti. To často znamená prijať najnovší technologický pokrok. Preto sú dnes prakticky všetky aspekty maloobchodných operácií od skladových zásob až po nábor personálu riadené počítačom a prepojené do siete. Mnoho maloobchodných predajcov doplnilo svoj zoznam úloh „čo ešte zdigitalizovať“ práve o dohľadové video systémy.

V roku 2011 predstavovali celkové obraty trhu s dohľadovými video systémami 10,5 miliardy USD. Organizácia IMS Research odhaduje, že v roku 2016 tento segment dosiahne objemu 20,5 miliardy USD. Samotná oblasť bezpečnostného videa v maloobchodoch – analógového plus digitálneho – je približne 25 percent z celkového trhu bezpečnostných systémov. A pritom menej než 35% obchodníkov dnes používa IP video. Z toho vyplýva, že oblasť maloobchodu bude zásadným faktorom a príležitosťou pre rast IP systémov.

Prevencia strát je samozrejme hlavným momentom pre zavádzanie kamier, no do popredia záujmu sa začínajú dostávať aj ďalšie aspekty. Napríklad v Spojených štátoch stoja príliš veľa nehody v dôsledku pošmyknutia a pádu a investície do kvalitnejších kamier sa preto vyplatia. Pokiaľ už sú tieto kvalitnejšie kamery nainštalované, existuje množstvo ďalších spôsobov, ako ich môžu obchodníci využívať a dosiahnuť napokon to, že kamery prestanú byť nákladovou položkou, a začnú sa podieľať na výnosoch. Pomyslite na možnosť robiť presné sčítanie ľudí v obchode a vytvárať „tepelné mapy“ ako nástroj na zvýšenie obchodnej bilancie. Video dáta získané sledovaním priestorov predajne môžu byť využité pre vyjednávanie o lepších cenových podmienkach s výrobcami produktov. Príjemným prínosom budú aj lepšie služby zákazníkom a vyššia efektivita prevádzky obchodov. Predajne Lacoste a Neck & Neck v Španielsku už odhalili tajomstvo „spravodajských služieb“ pre efektivitu prevádzky v maloobchodnom predaji. K rozvoju ďalších analytických prístupov, ktoré budú zohrávať v obchodoch stále dôležitejšiu rolu príde počas nasledujúcich piatich rokov.

Dôvodom je skutočnosť, že – navzdory recesii – došlo k rastu aplikácií zameraných na obchody a súčasne k zvýšeniu záujmu o prechod od analógových k sieťovým/IP video systémom. Vďaka analýze videa môžu obchodníci nielen predchádzať škodám sledovaním svojich obchodov, zákazníkov a personálu, ale navyše majú v rukách veľmi cenný „spravodajský“ nástroj. Toto komplexné riešenie je prínosné v celom rade rôznych funkcií, pretože poskytuje obchodnú inteligenciu pre marketing, merchandising, prevádzky a predajné miesta. Náklady na systém je preto možné rozložiť na celý rad divízií danej spoločnosti.

V súčasnosti obchodníci používajú dostupné aplikácie prevažne na predchádzanie škodám a stratám. Existuje ale množstvo indícií, že sa tento prístup zmení. Tak ako budú obchodníci stále viac používať bezpečnostné aplikácie, tak budú súčasne pridávať aj aplikácie obchodné. Nedávny prieskum** uvádza, že viac než polovina obchodníkov v maloobchodnom predaji má povedomie o aplikáciách popisujúcich studené/teplé zóny – inak nazvané tepelné mapy – a možno ich budú v budúcnosti využívať. Viac ako dve pätiny obchodníkov uviedli, že možno v budúcnosti budú chcieť analyzovať tzv. „dwell time“, čiže čas, ktorý zákazník strávi na určitých miestach. A to je len počiatok.

V menších obchodov – nezávislých alebo organizovaných ako reťazce alebo franšízy – bude vývoj trvať dlhšie, pretože práve u nich sú najviac zakorenené analógové technológie. IP systémy však v budúcich rokoch premenia aj tento segment vďaka kamerám s vlastným záznamom obrazu a hostovanému videu.

Keď sa skombinuje hostované video a kamery s vlastným záznamom, rýchle pripojenie k Internetu už nebude obmedzujúcim faktorom pre video riešenia poskytované ako spoplatnené služby. Ako náhle kamery s vlastným záznamom odstráni nutnosť používať DVR systémy, zaznamenáme snáď (a konečne!) zásadný odklon od analógových riešení. Predpovedám, že počas 5-10 rokov sa bude väčšina kamier dodávať vopred nakonfigurovaná na záznam a bude samostatne pracovať hneď po vybalení, čo bude skvelé pre malé inštalácie. Budete samozrejme potrebovať vysoko kvalitný softvér, aby ste mohli využiť všetky vrstvy systému, od základných riešení na sledovanie a záznam obrazu až po celopodniková riešenia, kde sa do systému budú zapájať tisíce koncových predajní.

A samozrejme nesmieme zabudnúť na tých obchodníkov, ktorí majú súčasné analógové CCTV systémy. Tí môžu taký systém rozšíriť počas krátkej doby pomocou video kodéru a vytvoriť tak hybridný systém. Nie je vôbec nutné plne nahrádzať staré vybavenie, aby ste mohli využívať prednosti a prínos sieťového videa.

Budúcnosť za päť rokov… už dnes

Veľkú časť aspektov v oblasti IP video dohľadových systémov, ktoré uvidíme vo veľkom počas nasledujúcich piatich rokov, sa v malom meradle používa na celom svete už dnes. Aby sa táto – veľmi realistická – vízia stala skutočnosťou pre všetkých, čaká nás veľa práce pri vzdelávaní trhu a vysvetľovaní všetkých možností, ktoré sieťové video prináša, pretože tento ekosystém sa každým dňom rozvíja. Majte oči, uši a duše otvorené a učte sa od kolegov, ktorí už inovatívne riešenia inštalovali a majú tak už dnes päť rokov náskok.

 

* Zdroj: FBI Bank Crime Statistics January 1 2011 – December 31 2011
(Štatistika FBI o zločinoch v bankách, 1. januára – 31. decembra 2011)

** LPRC: CCTV in Retail 2012
(CCTV v maloobchodnom sektore 2012)

 

O autorovi: Martin Gren je spoluzakladateľom spoločnosti Axis Communications a vynálezcom prvej sieťovej kamery na svete.