gtag('config', 'UA-130501671-1');

Zima prináša so sebou viacero rizík pre naše oči, a to nie len na horách. Chladné počasie, vietor a mráz vysušujú naše oči a dráždia ich natoľko, až môže dôjsť poškodeniu zraku.

V chladných zimných mesiacoch sa môžeme najčastejšie stretnúť so syndrómom suchého oka, ktoré je charakteristické precitlivením, nepríjemným pálením, svrbením i rozostreným videním. Vplyvom nepriaznivého počasia a nedostatočnej ochrany očí môže dôjsť k výraznému zníženiu produkcie sĺz. Oči častokrát trpia nedostatkom olejovej zložky, dôsledkom čoho sa nám slzy v oku udržia len po veľmi krátku dobu. Rýchlym a efektívnym riešením môžu byť špeciálne očné kvapky s potrebným obsahom vitamínov a látok pre stabilitu slzného filmu, známe ako umelé slzy.

Ani v interiéri to v zime oči nemusia mať jednoduché. Pri trávení dlhšieho času vo vykurovanom priestore môže dôjsť nielen k postupnému vysušeniu pokožky a dýchacích ciest, ale aj očí. Pomôže zvlhčovač vzduchu, ktorým upravíte vlhkosť na štandardné hodnoty.

Podľa odporúčaní hygienikov sa relatívna vlhkosť vzduchu môže pohybovať od 45 do 55%. Sliznice dýchacích ciest vysychajú už pri hodnotách pod 40%. Práve v zimných mesiacoch dosiahne táto hodnota v uzatvorených priestoroch hranicu 25% i menej a vtedy už dochádza na sliznici k výraznému oslabeniu funkcie ochrany proti mikroorganizmom.

Zimné odporúčanie pre zrak:

1. Dodržiavajte pitný režim a v interiéri používajte zvlhčovač vzduchu

2. Nenamáhajte oči pri slabom svetle, rozsvieťte si

3. Nezabúdajte žmurkať, najmä pri počítači! Žmurkanie zvlhčuje vaše oči.