gtag('config', 'UA-130501671-1');

Tajomstvo úspechu zeleného čaju spočíva v prvom rade v jeho zložení. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré zabraňujú rastu a množeniu rakovinových buniek. Okrem toho sú účinné aj v boji proti krvným zrazeninám, ktoré spôsobujú trombózu a tá môže v konečnom dôsledku viesť až k smrti. Ďalším odhaleným tajomstvom úspechu tohto zázračného nápoja je spôsob spracovania čajových lístkov. Lístky zeleného čaju pochádzajú z rastliny Camellia sinesiss a ako jediné čajové lístky sa nespracuvavajú fermentáciou, ale parou. Preto si zachovajú bohaté množstvo zdraviu prospešných látok a pomáhajú skvalitňovať ľudský život.

Je vhodné piť pri ho vysokom cholesterole, vysokom krvnom tlaku, reume či srdcovo-cievnych chorobách. Výskumy ukázali tiež to, že zelený čaj má pozitívne účinky v boji proti zubnému kazu, lebo sa významným spôsobom podieľa na ničení baktérií v ústnej dutine.

Japonské štúdie potvrdili, že pitie zeleného čaju znižuje riziko vzniku rakoviny takmer o polovicu, najmä pokiaľ ide o rakovinu prsníka, hrdla, čriev, pankreasu či pečene. Vynikajúce účinky má aj jeho vplyv na ľudskú kožu, čo potvrdili výskumy uskutočnené na zvieratách. Pitie zeleného čaju znižuje riziko vzniku rakoviny kože a je prospešné aj pri liečení kožných chorôb, zápalov či iných civilizačných ochorení.

Odporúča sa jeho každodenné pitie, najlepšie 4-5 šálok denne a to pravidelne. Známe sú nielen jeho liečivé účinky, ale aj vplyv na krásu či celkovú pohodu a kondíciu človeka. Priaznivo vplýva na pleť, zabraňuje poteniu a uhasí smäd najmä v letných horúčavách. Jednoducho dobije vašu stratenú energiu, preto sa odporúča piť aj počas nočných služieb.

Jediným negatívom zeleného čaju je, že v niektorých prípadoch môže spôsobiť nespavosť, prípadne znížiť kvalitu spánku, nakoľko obsahuje kofeín. Ak teda máte zo zaspávaním problém, doprajte si menej ako päť šálok denne.

green-tea

Typy na použitie čajových lístkov

Po príprave čaju môžeme použiť čajové lístky na iné účely, napríklad na využitie v našom každodennom živote.

Dezodorant – lístky zeleného čaju majú prekvapujúci dezodoračný účinok. Napríklad môžete použité čajové lístky zapáliť ako vonnú tyčinku. Dym eliminuje zápachy a nechá vašu izbu príjemne prevoňanú. Usušenými čajovými lístkami odstránite zápach z vašich topánok tým, že ich do nich vložíte. Zápachy na kuchynskom náčiní ako napríklad krájacia doska či hrnce je možné redukovať ich trením vlhkými čajovými lístkami.

Ochrana proti hrdzi – tým, že budete utierať oceľové hrnce či nože použitými čajovými lístkami, môžete predísť korózii. Tannin, zložka zeleného čaju, vytvára antikorózny poťah na povrchu hrncov.

Dezinfekčné účinky – čajové lístky majú dezinfekčné účinky. Kloktanie zeleným čajom predchádza tvorbe baktérií v ústnej dutine a môže byť tiež použitý ako lokálna dezinfekcia či peeling, aby vaša pokožka bola zdravá a krásna. V Japonsku sa tradične používali pri umývaní detí látky nasiaknuté Houjichou, aby detská pokožka zostala hebká a čistá.