gtag('config', 'UA-130501671-1');

Spoločnosť Lenovo uzavrela  dohodu, ktorou  získa od IBM divíziu serverov x86. Predmetom predaja sú servery a prepínače System x, BladeCenter a Flex System blade, integrované systémy Flex na báze x86, servery a súvisiaci softvér pre NeXtScale a iDataPlex, operácie networkingu a údržby. Lenovo zaplatí IBM  2,3 miliardy USD, z čoho zhruba dve miliardy budú v hotovosti a zvyšok v akciách.

IBM si ponechá svoje centrálne počítače pre System z, výkonnostné systémy Power Systems, úložné systémy Storage Systems, Flex servery ako aj systémy PureApplication a PureData.

Dohoda stavia na dlhodobej spolupráci, ktorá sa začala už v roku 2005, keď Lenovo kúpilo od IBM výrobu stolových počítačov, pričom tento obchod zahŕňal produktový PC rad ThinkPad.

IBM bude pokračovať v rozvoji a vývoji svojho softvérového portfólia Windows a Linux pre platformu x86.  IBM je popredným vývojárom softvérových produktov pre servery x86, s tisíckami produktov a desiatkami tisícov softvérových vývojárov a odborníkov v oblasti služieb, ktorí budujú softvér pre systémy x86.

Lenovo a IBM plánujú vytvoriť strategické partnerstvo, ktoré bude zahŕňať globálnu dohodu o OEM a o ďalšom predaji, za účelom predaja popredných vstupných a stredných IBM diskových úložných systémov Storwize, páskových úložných systémov, softvér pre súborový systém General Parallel File System , riešenie SmartCloud Entry ako aj prvky portfólia systémového softvéru od IBM, vrátane riešení Systems Director a Platform Computing.

Po uzavretí tejto transakcie Lenovo prevezme aktivity súvisiace so zákazníckymi službami a údržbou. IBM bude naďalej zabezpečovať poskytovanie údržby v mene spoločnosti Lenovo, takže zákazníci by mali postrehnúť len malé zmeny v poskytovaní servisnej podpory.

Očakáva sa, že približne 7 500 zamestnancov IBM po celom svete vrátane tých, ktorí pôsobia na väčších pracoviskách ako napr. v mestách Raleigh, Šanhaj, Šenzen a Taipei, dostane ponuku práce od spoločnosti Lenovo.

Táto dohoda prichádza po nedávnych prehláseniach spoločnosti IBM, že spoločnosť investuje viac ako 1 miliardu USD do novej skupiny IBM Watson Group a 1,2 miliardy USD na rozšírenie globálnej kapacity svojich cloudových technológií na 40 dátových centier na celom svete, v 15 krajinách na piatich kontinentoch.

 


image4_ibm__share_11_12_top500

Podiel systémov IBM

Súvisiace príspevky