gtag('config', 'UA-130501671-1');

Rýchlejší prežije. Špičkový hráčsky monitor Philips 242G5DJEB vykresľuje obraz až 144-krát za sekundu a na povel reaguje za 1 milisekundu. Budete mu stačiť?

 Ergonómia

Zobrazovací panel s uhlopriečkou 24“ lemuje matný rám z čierneho plastu. Strohý dizajn, typický pre hráčske monitory. Nový Philips však pridáva  červenú linku naprieč celým rámom. Akoby chcel počiarknuť a oznámiť, že nie je jeden z mnohých.

Prvý dobrý dojem zanecháva už veľmi dobrou ergońomiou, nie tak bežnou pre tento segment. Stabilná noha stojanu umožňuje nastaviť výšku panelu v rozsahu 13 cm a otočiť ho i do strán,  vľavo alebo vpravo o 65º. Náklon možno upraviť od -5º vpred do 20º vzad. Panel sa tiež dá natočiť o 90º na tzv. pivot,  na formát „portrétu“. V zápale hry a s ďalším levelom na dosah, presedí nejeden hráč pred monitorom hodiny. Dobrú polohovateľnosť tohto modelu preto mnohí ocenia. Panel je na stojan prichytený pomocou záklopky. Po jednoduchom sňatí ho možno pripevniť k držiaku VESA a zavesiť na stenu (rozteč 100×100 mm). Ovláda sa malými tlačidlami na spodnej stene rámu v pravom rohu. Tu sa nachádza i vypínač StandBy. Úplné vypnutie zo siete je možné vypínačom na pravej strane panela.

Monitor_Philips_Brilliance_242G5DJEB_24__ad_l

 

Vstupy

Monitor poteší širokou konektivitou. Pre pamäťové média ponúka z ľavej strany ľahko dostupné porty USB 3.0. Prenášajú dáta rýchlosťou 5 gbit/s čo je skoro 10-krát rýchlejšie ako doterajšie USB 2.0. Jeden z nich je s napájaním, takže počas hry či práce si môžete pohodlne dobíjať napríklad smartfón. Tu sa nachádza aj vstupný konektor pre pripojenie z PC. Ostatné konektory sú v dolnej časti panela a je z čoho vyberať. Pre obrazový vstup možno použiť tradičný DVI, DisplayPort a dva HDMI, z toho jeden je i s podporou MHL. Technológia Mobile HD Link slúži pre zobrazenie obsahu z mobilných zariadení. Vďaka nej môžete na veľkej obrazovke hrať aj obľúbené hry uložené v mobilnom telefóne či tablete. Prezerať samozrejme možno i fotografie, filmy či internet. Potrebné je však dokúpiť si MHL kábel. Ten sa zatiaľ štandardne nedodáva s monitormi ale budúcnosť to zrejme zmení. Zoznam certifikovaných zariadení so štandardom MHL sa rýchle rozrastá a nájdete ho napr. na www.mhlconsortium.org. Popri tejto novinke však vo výbave nechýba aj starší analógový D-Sub VGA, ktorý vie poslúžiť v prípade detekcie problémov s PC či monitorom. Samozrejmosťou je audio výstup pre slúchadlá či externé reproduktory pre dokonalý zážitok z hry. Miesto tu má aj konektor pre SmartKeypad. Jedná sa o káblové “diaľkové ovládanie“, ktorým si hráč môže pohotovo prepínať vlastné profily nastavenia displeja a ovládať menu.

Philips 242G5 vstupy USB Phlips 242G5 Vstupy

 

Obraz

Nakoľko je rýchlosť v hre životne dôležitá, ponúka Philips HD panel obnovovaciu frekvenciu obrazu až 144 Hz, čo je asi 2,4-krát viac ako majú štandardné monitory. To možno zatiaľ  dosiahnuť len pri použití  technológie TN (TFT-LCD). Nové IPS panely so širšími uhlami pozorovania zatiaľ nedosahujú viac ako 60 Hz.  Pozorovacie uhly sú 170º horizontálne a 160º vertikálne. Štandardná rýchlosť odozvy Philipsu je 5 ms, použitím funkcie SmartResponse sa pre účely hry skracuje na 1 ms (pri merani GtG). Vďaka vysokej frekvencii obnovy obrazu sú zmeny hladké a pohyb plynulý aj pri extrémne rýchlych scénach. Bez tzv. duchov a obrazových skokov, ktoré sa objavujú pri pomalších rýchlostiach. Plynulý pohyb nepriateľa vám umožní rýchle a presné zacielenie. Získate výhodu, ktorá je v adrenalínových chvíľach k nezaplateniu. Vysoká frekvencia obnovy obrazu vyžaduje digitálny prenos dát cez DVI port. Podporovať ju musí grafická karta a tiež aktualizovaný ovládač. V prípade pripojenia cez DisplayPort klesá frekvencia na 120 Hz, u VGA, HDMI až na 60 Hz. Displej má vyšší jas (350 cd/m2), dobrý kontrast 1000:1 a širokú paletu 16,7 milióna farieb.

 242G5DJEB-telecommande

Optimalizácia obrazu

Hráčskemu poslaniu podlieha aj  funkcia SmartImage, ktorou sú štandartne monitory Philips vybavené. Sada predvolených nastavení zobrazenia je v tomto prípade optimalizovaná pre rôzne typy hier.  Mód strielačiek „FPS“ (First person shooting) zlepšuje vykreslenie tmavých častí scén aby sa v nich dali ľahšie odhaliť skrývajúce sa osoby či objekty. „Racing” mód pre preteky priorizuje dobu odozvy, ktorú skracuje na minimum a prispôsobuje jej obraz. Mód „RTS“ (stratégie v reálnom čase) ponúka funkciu SmartFrame pre zvýraznenie vybranej časti obrazu. Zvýšené RGB pomôže odhaliť pohyb protivníka v temných zákutiach, z ktorých cítiť nebezpečie. Upraviť môžete veľkosť poľa i jeho zobrazenie  Ak preferujte vlastné nastavenia obrazu, môžete si ich  uložiť ako módy Gamer 1 a Gamer 2. Môžete ich operatívne prepínať pri zmene hry i počas samotných scén vďaka už spomínanému ovládaču SmartKeypad s rýchlym vstupom do OSD menu. Ak na veľkej ploche strácate prehľad a vyhovuje vám skôr menší rozmer obrazu ako 24“ s pomerom 16:9, môžete si vybrať medzi deviatimi zmenšeniami až do uhlopriečky 17“ s obrazom v pomere 5:4.

Verdikt

Philips 242G5DJEB sa perfektne hodí pre hry. Rýchla obnova obrazu a krátka doba odozvy plne uspokojí hráčov zameraných na výkon a vyznávačov akčných strielačiek. Dobrá ergonómia, široká konektivita a skrátený vstup do OSD menu zvyšujú pohodlie používateľa a sú praktické. Štandard MHL a rýchle USB 3.0 porty  s napájaním držia krok s najnovšími trendami a model si ešte dlho udrží svoju aktuálnosť a morálnu hodnotu.

 

 Philips 242G5 spredu