gtag('config', 'UA-130501671-1');

V našom vesmíre je približne 100 miliárd galaxií. Najväčšie galaxie obsahujú temer 400 miliárd hviezd. Naša slnečná sústava predstavuje len jeden hviezdny systém v rámci galaxie mliečnej dráhy. Mliečna dráha pozostáva z 300 miliárd hviezd.

outer space galaxies 6200x6200 wallpaper_www.wallmay.com_89

Najbližšia hviezda Alfa Centauri je vzdialená 4,3 svetelného roka, čo je vzdialenosť meraná časom, za ktorý k nám putuje svetlo.

Slnko má teplotu jadra 15 miliónov stupňov Celzia a teplotu povrchu 6 000 °C. Svetlo zo slnka k nám putuje 8 minút, takže ak pozorujeme napr. Slnečné erupcie, díváme sa 8 minút do minulosti.

Vek Mesiaca sa odhaduje na 4,6 miliardy rokov. Povrchová teplota Venuše je dostatočne vysoká aj na rozpustenie olova (je to pritom v poradí druhá planéta našej sústavy). Na druhej strane Európa, jeden z mesiacov Jupitera, má celý povrch pokrytý ľadom.

Pluto je trpasličia planétka slnečnej sústavy. V minulosti bola považovaná za najmenšiu a najvzdialenejšiu planétu slnečnej sústavy, ale tento status pred pár rokmi stratila. Pluto obehne Slnko raz za 248 rokov, takže jeden rok na Plute je 248 pozemských.

A vedeli ste, že „Kozmická zmluva“ Organizácie Spojených národov (Outer Space Treaty) zakazuje národom privlastňovanie si iných planét alebo mesiacov?