gtag('config', 'UA-130501671-1');

V Pálffyho paláci končí tento víkend pozoruhodná výstava umeleckej fotografie belgického vizuálneho umelca Kurta Stallaerta. Ako módny a reklamný fotograf si vytvoril veľmi osobitý a inšpiratívny štýl fotografie. Najnovšie si zamiloval aj video a film a vystavuje umenie v pohybe. Veľmi spomalenom pohybe.

Pri pohrávaní si s hranicami medzi realistickou a surrealistickou fotografiou začal Stallaert objavovať možnosti pohyblivého obrazu. V roku 2012 začal experimentovať s vysokorýchlostným sériovým fotografovaním a vytvoril diela, ktoré sám nazýva : moving stills, ktoré prekračujú hranice medzi fotografiou a filmom. Rozdelenie jedinej fotografie na stovky záberov pri vysokorýchlostnom fotografovaní umožňuje zobraziť súčasne viac realít. Pri zbežnom pohľade sa zdá, že ide len o zarámované fotografie alebo statické zábery z videa. Až keď sa divák prizrie pozornejšie, zistí, že zdanlivo statická snímka sa pomaly pohybuje.

Kurt Stallaert vo svojich moving stills vytvára napätie medzi krásou a ťaživým očakávaním, a tým nás núti prezerať si ich znovu a znovu, akoby sa v nich malo niečo dôležité odohrať. Spomalením času a zhutnením priestoru dosahuje intenzívne emotívny účinok, ktorý sa v rovnakej miere prejavuje na jeho fotografiách aj videu. Jeho umelecké diela vytvárajú akúsi modernú mytológiu. Balansovanie medzi snom a realitou spôsobuje, že snímky diváka súčasne odpudzujú i priťahujú, odstrašujú i zvádzajú, takže je zvedavý na ďalšie a ďalšie.

Príležitosť oboznámiť sa s osobnou tvorbou Kurta Stallaerta sa nenaskytne tak často, pretože umelec uprednostňuje neokázalosť a starostlivo si vyberá, kde bude vystavovať. Príďte si vychutnať cestu, na ktorú vás pozývajú kolekcia jeho fotografických záznamov doplnená o niekoľko najnovších moving stills.

 kurtblue-foto-1-582def2 kurt sofie-aan-zee-200 kurtclip_image002