gtag('config', 'UA-130501671-1');

Slovenské kiná čaká výber ocenených a najlepších francúzskych filmov z posledných rokov. Týždeň francúzskeho filmu Créme de la créme začne v Bratislave  od 6. do 12. marca a bude pokračovať v 12 slovenských mestách. 

V bratislavskom Pisztoryho paláci na Štefánikovej ulici 25 sa denne vystrieda päť až šesť filmov. Zaradené sú v tematických kategóriách Vážnosť humoru, Čas na lásku, Experiment, Rebélia a Skutočný príbeh.

Creme de la Creme

Vybrané filmy boli doteraz uvedené iba v limitovanej a festivalovej distribúcii. Crème de la crème bude prehliadkou, nie festivalom, teda filmy nebude hodnotiť žiadna komisia.

Z celkového počtu 22 bude mať 6 filmov  na Slovensku premiéru.

“Práve tieto filmy zožali koncom minulého roka na Festivale fracúzskeho filmu v Prahe veľký úspech, a tak sme sa prirodzene rozhodli zorganizovať samostatnú prehliadku francúzskeho filmu aj na Slovensku,” uviedla riaditeľka kinodistribúcie Film Europe Eva Ujlakyová.

Týždňové podujatie otvorí štvrtok 6. marca  o 19.00 hod. komediálny film Veľké preteky o cyklistických pretekoch Tour de France. Film uvedie  jeho režisér, scenárista a herec Laurent Tuel. Slávnostný ceremoniál sa uskutoční v multiplexe v Eurovea, film sa však bude paralelne premietať aj v sále Kina Film Europe v Pisztoryho paláci.

Créme de la créme sa  stal štartovným projektom myšlienky „Kultiplex„,  známej už v susednom Maďarsku či Nemecku.

„Kultiplex je konceptom viacsálového artového kina, v ktorom sa spája film s ďalšími umeleckými formami a kultúrnymi aktivitami. Vznikol ako programová kino-alternatíva k multiplexom. Tie sú vlastne komerčnými monoplexami, kedže premietajú filmy len jedného štýlu a témy. Kultiplex nie je fixne viazaný na jedno miesto, vysvetlil na tlačovej konferencii prezident  Film Europe Media Company, Ivan Hronec. “

Okrem hlavnej kinosály bude návštevníkom k dispozícii kinosála (Tuli Room) a  domáca “Obývačka” s kávou, knižnicou a veľkou obrazovkou, kde sa odvysielajú francúzske filmy na obrazovke televízneho kanálu Film Europe Channel.

Filmové projekcie spestrí sprievodný odborný program.  Jeho súčasťou bude  odborná prednáška a diskusia  Matthieu Darrasa o súčasnom smerovaní francúzskej kinematografie. Každý film lektorsky uvedie filmový teoretik a kritik Martin Ciel.

Po Bratislave uvidia filmy z tejto prehliadky v ďalších 15 kinách v 12 slovenských mestách.

Premiéry:
17 dievčat (17 filles/17 Girls)
S Moliérom na bicykli (Alceste à bicyclette/Cycling with Moliere)
Veľké preteky (La Grande Boucle/Tour de Force)
Moja vlasť (Né quelque part/Homeland)
Opération Libertad (Opération Libertad)
Hvezdár (L’oeil de l’astronome/The Stargazer)

Cena jedného vstupu je 4 eurá, zľavnené lístky budú za polovicu. Permanentka bude v predaji za 15 eur, zľavnená za 11. Vstupenky možno zakúpiť v pokladni Kina FIlm Europe, rezervovať na kino@filmeurope.eu.

Viac o festivale nájdete na https://www.facebook.com/cremedelacreme.sk

[spider_facebook id=“1″]