gtag('config', 'UA-130501671-1');

Po množstve ocenení vrátane Zlatého glóbusu si  film 12 rokov otrokom  odniesol  aj ocenenie najvyššie: na 86. ročníku Cien Americkej filmovej akadémie sa stal Filmom roka.  Ďalšie zlaté sošky (celkovo 3 z 9 nominácií) pre film získali kenská herečka Lupita Nyong´o za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe a John Ridley za najlepší adaptovaný scenár.

Strhujúca dráma natočená podľa skutočného príbehu z obdobia pred občianskou vojnou v Amerike žala nadšené ohlasy divákov aj kritikov. Mnohé kiná na Slovensku zaraďujú 12 rokov otrokom reprízovo do svojich programov, takže ho môžete ešte stihnúť. V silnom príbehu muža, ktorý bol slobodným občanom, no jedného sa z ničoho nič ocitol v postavení otroka, podávajú vynikajúce výkony Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Paul Dano aj Brad Pitt.

Solomon Northup mal milujúcu rodinu, dobrú prácu, talent, majetok, slobodu i právo na život . Žil idylický stredostavovský život ako väčšina z nás. V jeden jediný nečakaný moment ale o to všetko prišiel. Skončil ako otrok spútaný v reťaziach a jeho jediným osudom sa stala drina na plantáži „pod bičom otrokára“. Väčšinou doslova. Presne to sa v roku 1841 prihodilo Američanovi Solomonovi Northupovi (Chiwetel Ejiofor), ktorý svoj ​​skutočný príbeh zachytil v autobiografickej knihe 12 Years a Slave. Solomon mal smolu, že bol… černoch. Dvaja únoscovia ho pod prísľubom privyrobenia si na husliach vylákali do Washingtonu, kde Solomon po prvej noci skončil spútaný v reťaziach. V nasledujúcich dňoch bol predaný do otroctva na americkom Juhu. Ocitol sa v zlom sne, ktorý potrvá ďalších dvanásť rokov. Za tých dvanásť rokov stretne Solomona snáď všetko, čo čierneho otroka stretnúť môže. „Láskavý“ otrokár. Krutý otrokár. Drina na bavlníkových plantážach. Pokus o lynčovanie. Bičovanie. Psychický teror. Neúspešné pokusy o útek. Vieru v slobodu a pomoc.

Solomon Northup má silného ducha, vášeň, všetky inštinkty na prežitie, ale úplne mu chýba nenávisť. Uchoval si v sebe len to, čo mu pomáhalo zostať nažive. Nenávisť by mu nepomohla. Len by ho zožierala. Nemal pre ňu v sebe miesto,“ hovorí o svojom hrdinovi Chiwetel Eijofor.

[spider_facebook id=“1″]

Súvisiace príspevky