gtag('config', 'UA-130501671-1');

V roku 2013 stúpla aktivita v oblasti prenájmov kancelárskych priestorov v regióne strednej a východnej Európy (CEE). Prevýšila priemer za posledných 5 rokov. Vysoký počet obnovených nájomných zmlúv v kombinácii s rastom plánovanej výstavby v celom regióne vytlačili nevyužité priestory nad 10 percent a znížili tým tlak na prenájmy.

Vyplýva to z údajov realitno-poradenskej spoločnosti CBRE, ktorá je v tejto oblasti lídrom v poskytovaní realitno-poradenských služieb.

Office„Vďaka zlepšeniu ekonomickej situácie v celej Európe sa presúva pozornosť od čistého riadenia nákladov na budúce rastové príležitosti. Videli sme enormný rast nájomných aktivít v celom regióne, najmä v Poľsku (viac ako 990 000 m² prenajatých v roku 2013) a na Slovensku, pričom naše oddelenia kancelárskych nehnuteľností zaručili 25-percentný (Poľsko) a 45-percentný (Slovensko) podiel na trhu. Tímy CBRE v oblasti CEE prenajali v roku 2013 spolu viac ako 370 000 m² kancelárskych priestorov, čím sme dosiahli vedúce postavenie v celom regióne,“ uviedol Jörg Kreindl, Head of CEE Occupier Services CBRE.

Kým u korporátnych nájomcov stále prevládajú finančné ciele, túžba pozerať sa na budúcnosť s väčším optimizmom neustále stúpa. „Výsledkom je väčší súlad medzi aktivitami týkajúcimi sa realít a širší rozsah podnikateľských cieľov. Keďže tímy pracujúce v oblasti korporátnych realít sú čoraz strategickejšie a sústreďujú sa na klienta, trend outsourcingu bude naďalej relevantný,“ dodal Jörg Kreindl.

 

Oliver GalataSlovensko čaká nárast aktivity

Podľa vedúceho oddelenia kancelárskych priestorov spoločnosti CBRE Slovensko Olivera Galatu bude Slovensko populárne pre centrá zdieľaných služieb, bude rásť outsourcing západných krajín a presun kancelárií na Slovensko. „V najbližších mesiacoch očakávame zvyšovanie podielu predprenájmov spojené okrem iného aj s príchodom väčších investorov na slovenský trh,“ dodal Oliver Galata. Hnacím motorom pre trhy v regióne CEE bude v nasledujúcich rokoch aj lokálna potreba kancelárskych priestorov.

V oblasti Európy, Blízkeho východu a Afriky (EMEA) v roku 2013 zas vo výraznej miere dominovali renegociácie. Podľa údajov CBRE tvorili až 72 percent všetkých podpísaných zmlúv. V roku 2012 bolo toto číslo na úrovni len 45 percent.