gtag('config', 'UA-130501671-1');

LED ako svetelný zdroj? A prečo nie! Veď svetlo LED je veľmi ekologické, ekonomické a pritom sa s ním dá zaujímavo vyhrať. Svetelné diódy existujú v rôznych farbách s rôznymi vlastnosťami a keďže sú malé, je možné ich šikovne ukryť. Ak sa použije dostatočné množstvo s určitým výkonom, dá sa z malých diód vyrobiť naozaj výkonný svetelný zdroj. A svetlo LED je navyše veľmi príjemné pre oči  oveľa príjemnejšie než väčšinou používané svetelné zdroje.

Otestovali sme profesionálne riešenie ELKO Lighting

Systém, ktorý sme mali možnosť otestovať je určený pre profesionálne inštalácie a dá sa integrovať do projektov inteligentnej domácnosti. Balíček prišiel v neveľkej krabici a pozostával zo štyroch komponentov (nevyhnutnú kabeláž na ich prepojenie samozrejme nerátame). Ako svetelný zdroj tu bol použitý metrový LED pás so šesťdesiatimi RGB čipmi (diódami), k nemu nevyhnutný napájací zdroj PS-30-12 s výstupným napätím 12V/30W a riadiaca jednotka RFDA-73M/RGB, ktorou možno ovládať jednotlivé farebné vetvy. Štvrtým komponentom systému bola malá kľúčenka RF Key, ktorá má štyri spínače a v systéme slúžia ako základný diaľkový ovládač.

DSC_0030 DSC_0026

V ponuke ELKO Lighting nájdete len to najlepšie a preto neváhajte a radšej si priplaťte za skutočnú kvalitu. Nami testovaný pás pozostával z vysoko svietivých RGB čipov, ktorých sme na meter narátali 60. Každá RGB dióda má uhol vyžarovania 120 stupňov a celý metrový pás má pri šírke 1 cm svetelný výkon 1320 lm/m. Diódy sú zaliate v mäkkej priesvitnej živici, ktorá ich chráni pred vonkajšími vplyvmi, takže je možné tento pásik inštalovať ako v interiéri, tak aj v exteriéri. Pásik má hrúbku len 3 mm a je veľmi flexibilný. Na spodnej strane je kvalitná samolepiaca páska 3M, ktorá výrazne uľahčuje samotnú inštaláciu. Možno ho jednoducho prilepiť na prakticky akýkoľvek povrch (omietka, drevo, sklo, plast alebo plech).

V našich e-shopoch nájdete množstvo lákavých riešení v podobe 5 metrových LED pásikov s diaľkovými ovládačmi a napájacími zdrojmi za extrémne výhodné ceny, no čo sa nikde nedozviete sú obvykle detaily o samotnom svetle. Čína produkuje denne kilometre takýchto LED pásov, ale obvykle sú vybavené staršími LED čipmi (diódami), ktoré majú diametrálne odlišné vlastnosti. Navyše pri týchto lacných riešeniach býva často problémový servis, nehovoriac už o možnosti, resp. nemožnosti ich integrácie do väčších systémov.

Preskúmali sme niekoľko systémov s LED pásikmi. Otestovali sme aj super lacné riešenia a výsledok je jednoznačný Riešenie ELKO Lightning je „domáci“ produkt, za ktorým stojí česká firma s viac ako 20 ročnou tradíciou, skúsenosťami a zvučným menom doma i v zahraničí. Je to asi akoby sme porovnávali lacný neznačkový tablet z Číny s pofidérnym displejom a postavili proti nemu iPad od firmy Apple. Tieto riešenia sú skrátka neporovnateľné a tá lákavá nízka cena si vyžiada neskôr daň v podobe nedostatočného riešenia. Pokiaľ zvažujete inštaláciu podobného svetla, rozhodne sa nepokúšajte šetriť. Áno, dvadsať Euro za 5 m RGB pás aj s príslušenstvom znie veľmi lákavo, ale ide o polovičné riešenia, ktoré sú často veľmi poruchové a je problematické pri nich riešiť servis a reklamácie. Potvrdilo nám to nezávisle viacero ľudí, ktorí majú s podobnými lacnými pásikmi svoje negatívne skúsenosti.

tamsquite_floating_staircase_architecture_LED_flexible_strip

Inštalácia

U LED sa dá nájsť obrovská škála rôznych farieb svetla a pokiaľ práve nenájdete to, čo potrebujete, môžete si namiešať z trojice základných farieb RGB aj vlastné farebné svetlo. My sme mali k dispozícii meter práve týchto RGB diód a tak prišlo niekoľko otázok: Bude jeden meter dosť? A kam bude najrozumnejšie pásik nalepiť? Kam ho umiestniť, ako ho nasmerovať a aký priestor by asi tak mohol osvetliť? Je to len dekoračné svetlo na dotvorenie priestoru, alebo sa dá použiť aj ako serióznejšie osvetlenie?

Toto je len časť otázok, ktoré mi vírili v hlave. Už pri prvom zapnutí sme však dostali odpovede na množstvo z nich. Pásik má naozaj veľmi silné svetlo a preto musí byť umiestnený tak, aby vás v žiadnom prípade neoslňoval. Dívať sa na intenzívne žiariace svetelné body nie je rozhodne nič príjemné ani pri periférnom vnímaní. Musí byť doslova skrytý pred akýmkoľvek priamym očným kontaktom, takže budete využívať len to odrazené svetlo. Ideálne je umiestniť ho do pohľadov, alebo do nejakého montážneho profilu, ktorý ho ukryje pred priamym očným kontaktom. Ak ho chcete použiť na osvetlenie miestnosti, môžete ho napeliť zhora na garnížu a večer vám svetlo osvetlí miestnosť smerom od okna, podobne ako denné svetlo.

ledtapeceiling

Pásik žiari pomerne intenzívne, takže sme ním večer dokázali relatívne dobre osvietiť menšiu miestnosť. Meter je ale málo na navodenie takého svetla ako cez deň, no vďaka možnosti meniť farbu a regulovať jas (silu svetla – stmievanie) sa ním dali robiť veľmi zaujímavé efekty a navodiť tá správna atmosféra napr. pri sledovaní televízie, alebo pri nočnej práci, či hraní hier sa na PC. Skúsili sme ho tiež nalepiť zo zadnej strany televízoru (a neskôr aj PC monitoru). Chceli sme dosiahnuť  „Ambilight“ efekt (to je to známe bočné svetlo, ktoré používajú televízory Philips). Efekt bol prekvapivo silný. Svetlo, resp. farby sme síce museli manuálne prepínať podľa nálady, no v prípade sledovania obrazu sme nepociťovali takú únavu očí, ako bez pásiku.

led-strip-light-example-game-room-ultra-bright

Pri sledovaní TV alebo nočnej práci na PC doma bežne používam malú lampičku v rohu, ktorá trochu „rozptyľuje“ svetlo v miestnosti a znižuje nepríjemný dopad blikotania meniacej sa obrazovky (v podstate pri sledovaní TV/monitoru sa celý čas dívate priamo do svetla – akoby ste sa pozerali rovno do žiarovky). S RGB LED pásikom to bolo o niečom úplne inom. Ako ideálna sa pri sledovaní bežných filmov ukázala najmä žltá alebo zelená farba (ideálna aj pre športové prenosy, no na hokej by som asi volil skôr modrú), ktorá za televízorom . Ak sa dej na obrazovke odohráva väčšinou v tmavých priestoroch, zaujímavé sú najmä červená alebo modrá farba. Pri hororovej hre je ale jednoznačne červená najväčším favoritom, aj keď miestnosť osvetlená červenou pôsobí trochu ako „vo vykričanom dome“ . Farebné svetlo však neuveriteľne dotvorí vizuálny zážitok a umocní celkový vnem z filmov, či hry. Vhodne zvolené LED pásiky ako dekoračné osvetlenie môžu tiež pomôcť zvýrazniť určité línie v ineriéri a aj bez komplikovanej prestavby môžete s ich pomocou dosiahnuť pomerne lacno a rýchlo veľmi zaujímavý efekt.

DSC_0060

Ovládač

Kľúčenka – diaľkový ovládač – má 4 tlačidlá, ktorými možno zapínať a vypínať jednotlivé farby (RGB a bielu). Kombináciou 1+2 (R+G) sa tak dá namiešať žlté svetlo, 1+3 (R+B) vám potom dá fialové a 2+3 (G+B) vytvorí svetlo-modrú farbu. Tlačidlo číslo 4 slúži na aktiváciu bielej, teda trojkombináciu R+G+B. Podržaním niektorého tlačidla na pár sekúnd aktivujete stmievací režim – svetlo sa začne plynulo stmievať až do momentu, kedy tlačidlo pustíte, alebo sa nedostanete na najnižšiu možnú intenzitu svietivosti – vtedy celý metrový pás spolu žiari zhruba len toľko, čo jediná dióda. Pri opätovnej aktivácii sa naopak svetlo postupne rozsvieti až do požadovanej alebo maximálnej intenzity. Vlastným miešaním je možné z RGB spektra namixovať takmer ľubovoľný odtieň, no nie je to tak komfortné ako pri začlenení do systému inteligentného domu. Tu sa dá miešať farba v aplikácii na tablete alebo smatfóne, čo je pochopiteľne príjemnejšie, ale tomuto riešeniu sa budeme venovať viac trochu neskôr, v inej recenzii.

V prípade použitia čistého bieleho svetla samozrejme ovládačom meníte intenzitu jasu, ale všetkých troch farebných zložiek naraz. Je preto možné nastaviť si kedykoľvek napr. 10%, 50% alebo napr. aj 80% biele svetlo.

led-strip-lights

Svetlo a teplota farieb

Svetlo z LED pásiku je pre oči veľmi príjemné, aj keď treba priznať, že biele svetlo v RGB kombinácii skresľuje niektoré farby predmetov. Zvýrazňuje totiž isté vlnové dĺžky farebného spektra a napr. červené kliešte na stole sú zrazu červenšie, než počas denného svetla, alebo pri použití bežného umelého osvetlenia. Tento jav sa odborne nazýva „metamerizmus“ a nie je to len problém LED svetla. Každý svetelný zdroj, či už ide o denné svetlo, klasickú, či úspornú žiarovku alebo neónovú žiarivku, má istú teplotu farieb. Klasická žiarovka svieti podobne ako sviečka trochu do žlta a jej svetlo je ako sa hovorí “

Rovnako tak výraznejšie sú oranžové, či svetlejšie modré predmety (niektoré obaly diskov DVD začali „svietiť“ akoby sme na ich dosvietenie použili menšiu UV lampu). Metamerizmus (optický jav, pri ktorom napr. pri použití rôznych svetiel menia predmety svoju prirodzenú farbu) tu proste funguje na jednotku a preto toto osvetlenie nemožno používať ako primárne „veľké denné“ svetlo. Ako doplnkové svetlo (na vytvorenie tej správnej atmosféry) je však príjemnejšie, než klasické žiarovky, či žiarivky a navyše aj úspornejšie.

ceiling-led-accent-light-strip-2aqua

LED má veľmi nízku spotrebu a tak sa vám vyššie vstupné náklady po pár rokoch bezpečne vrátia. Navyše má LED svetlo aj oveľa dlhšiu životnosť, takže v priebehu XX rokov prežije aj niekoľko výmen žiaroviek.