gtag('config', 'UA-130501671-1');

Na dobré sa rýchlo zvyká a práve preto sme si tak rýchlo zvykli na najrôznejšie bezdrôtové zariadenia. Nikoho netreba presviedčať aké sú ich praktické výhody. Napríklad taký televízor bez diaľkového ovládača si už dnes ani nedokážeme predstaviť.

Dnes je úplne bežné ovládať na diaľku klimatizáciu, svetlá, žalúzie, premietacie plátno v domácom kine, garážové vráta,… Prakticky akékoľvek zariadenie, ktoré sa pripája do elektrickej siete dokážeme na diaľku zapnúť alebo vypnúť.

Už sme vám predstavili zásuvky WeMo od spoločnosti Belkin, ktoré je možné ovládať cez wifi a internet pomocou aplikácie z mobilného telefónu. Takéto riešenie je samozrejme zaujímavé, ale používať mobil na obsluhu zásuvky nie je vždy ideálne. Niekedy vám stačí obyčajný vypínač umiestnený na stene, alebo nábytku, lenže nie vždy je možné alebo jednoduché natiahnuť káble, vŕtať do stien a spraviť vypínač.

A tu sa pomaly dostávame k dnešnej téme. Mali sme totiž možnosť vyskúšať si prakticky spínanú zásuvku iNELS RFSC-11, resp. základný set zásuvky s bielym vypínačom RFWB-20G spolu označovaný ako RFSET-SWC-Z1. Ide o ten najzákladnejší model, ktorý má len funkciu ON/OFF a pozostáva z bezdrôtového vypínača a zásuvky, ktorú zapína a vypína. V ponuke sú aj komplexnejšie modely umožňujúce rôznym spôsobom programovanie zásuvky, časové spínače, ovládanie viacerých zásuviek jedným vypínačom súčasne alebo s funkciami napr. pre spínanie s nastavením rôznej intenzity osvetlenia, či ovládanie prostredníctvom počítača alebo iných systémov inteligentnej domácnosti. Všetko sú to iste zaujímavé funkcie, ktoré rozširujú možnosť ich využitia, no pochopiteľne zvyšujú aj cenu samotného zariadenia.

967436bc5d

Najmenšia v celom rade 

Zásuvka RFSC-11 je teda ten lacnejší a jednoduchší model, ktorý má len jedinú funkciu. Je to vo svojej podstate len jednoduchý bezdrôtový vypínač pre bezdrôtové ovládanie spotrebičov do zásuvky, kedy sa spínaná zásuvka zapojí medzi existujúcu zásuvku a ovládaný spotrebič. Má spínací výkon až 4000 VA, čo umožňuje zapojiť aj výkonnejší spotrebič. Zásuvka je spínaná pomocou RF na frekcincii 868 MHz. Ovládaná môže byť až 32 kanálmi, takže sa netreba obávať, že by dochádzalo z nejakej nechcenej interakcii pri použití viacerých kusov vo vašom okolí (tobôž nie v jednej domácnosti). Na čelnom paneli zásuvky je umiestnený manuálny spínač, ktorý slúži zároveň aj na signalizáciu aktuálneho stavu.

Vypínač má dosah až 200 m na otvorenom priestranstve, čo znamená bezproblémové použitie kdekoľvek v dome, či priľahlej budove aj cez steny. Vypínač je napájaný klasickou malou gombíkovou batériou RS3025. Presný údaj o výdrži batérie sa nám nepodarilo zistiť, no vďaka spôsobu riešenia to iste bude dlhší čas, takže sa nemusíte báť, že by ste ju nejako často museli meniť. Vypínač má vo svojich útrobách 4 mikrospínače s veľmi dobrou reakciou a malú decentnú červenú diódu, ktorá „preblikne“ pri ich stlačení.

No a teraz to praktické. Kde všade sa dá niečo takéto použiť v domácnosti? Počas pár týždňov testovania sme vyskúšali niekoľko miest. Tak napríklad svetlo akvária, ktoré je umiestnené na opačnom konci miestnosti a je preto dosť nepohodlné ho v noci vypínať. Ako ďalšie šikovné využitie sme si vyskúšali aj malú lampu pri sledovaní televízie. Tým, že môžete umiestniť vypínač kamkoľvek, dá sa aj bez vŕtania prilepiť napr. na spodnú stolu stolíku v obývačke (balenie obsahuje okrem skrutiek a hmoždiniek pre prípadnú pevnú montáž niekam na stenu aj malú obojstrannú penovú pásku s veľmi dobrou priľnavosťou, ktorú možno použiť bezpečne na prilepenie dokonca aj na stenu – tu samozrejme závisí akú máte kvalitnú omietku/farbu).

Uvaríte kávu aj z postele

Ako ďalšie nás napadlo využiť vypínač v kombinácii s jednoduchým kávovarom. Večer sa pripraví voda, káva a kávovar sa zapojí do zásuvky. Vypínač sme dali na nočný stolík vedľa postele a ráno, bez toho, aby sme išli najprv do kuchyne, sme si proste uvarili kávu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Šetrenie energie

Podobných príkladov by sme našli viac, lenže sme ajťáci a práve preto sme hľadali aj nejaké šikovné využitie v kombinácii s technikou. Zásuvku možno použiť na bežnú úsporu elektrickej energie. Dnes je „zelená“ technika jedným z kľúčových parametrov pri rozhodovaní pri kúpe, lenže pár rokov dozadu to tak nebolo. Ak máte doma televízor, hernú konzolu, tlačiareň, počítač,… – proste akúkoľvek techniku, spotrebúva vám energiu aj keď je vypnutá. A nemusí ísť o malú spotrebu!

Samozrejme, čím je prístroj novší, tým je väčšia pravdepodobnosť, že už patrí k tzv. green technike, no iste máte aj vy doma niekoľko „žrútov energie“. Práve tu pomôže vytiahnuť ich z elektrickej zásuvky, keď sa práve nepoužívajú alebo použiť zásuvky (predlžovačky) s vypínačmi, lenže nie vždy je to ideálne. Napr. televízor vám môže vo vypnutom stave spotrebúvať aj desiatku Watt, ale kto ho bude odpájať, či vypínať manuálne v zásuvke?

Detto počítač, ktorý máte pod stolom má pravdepodobne umiestnené zásuvky niekde vzadu dole a je dosť nepohodlné ho neustále odpájač a zapájať. Nuž a presne toto sú prípady, kde vám môže pomôcť spínaná zásuvka. Jej spotrebe je totiž výrazne pod 1 Watt a nie je problém pri rozumnom zapojení v kombinácii napr. s predlžovačkou, na ktorej máte PC, monitor, nejaký sieťový router/modem, tlačiareň a pod., usporiť zaujímavé množstvo energie pri nečinnosti.

Takýchto žrútov má priemerná domácnosť veľa, takže je rozumné zvážiť koľko by sa dalo ušetriť a nájsť riešenie, kde má niečo podobné naozaj zmysel. Veď len taký zdroj pri staršom PC vám dokáže aj vo „vypnutom“ stave požierať 30-40 Watt – to je asi akoby ste nechali nonstop svietiť 3-4 úsporné žiarovky (jedna bežná má cca 9-11 Watt – pozn. podobne sú na tom aj moderné stolné lampy) alebo jednu 120 cm neónovú trubicu (36 Watt). Staršie revízie XBOX360 alebo PS3 majú vypnuté tiež spotrebu v desiatkach Watt.

EKO

Pokiaľ teda zmýšľate EKOnomicky a EKOlogicky, spínaná zásuvka môže byť zaujímavým doplnkom pre množstvo zariadení v domácnosti, či kancelárii. Úspora za pár rokov pri jej rozumnom využití môže niekedy dosť prekvapiť.

 Spinana-zasuvka-nastenny-ovladac_03 (1)

Zásuvka spĺňa všetky dôležité certifikáty a normy a má aj isté ochranné prvky, aby nedochádzalo k preťaženiu pri spínaní a pod. Je teda naozaj bezpečné používať ju. Vyrába ju česká firma ELKO EP s 15-ročnou tradíciou. Svoje produkty exportujú do viac ako 50 krajín sveta a sú dodávateľmi pre firmy s vedúcim postavením na poli elektrotechniky. Vybrať si môžete z naozaj bohatého portfólia – od jednoduchého riešenia s použitím niektorého z relé, až po inteligentnú zbernicovú elektroinštaláciu a systém inteligentnej elektroinštalácie INELS. Ten dokáže rozpoznať zmeny funkcií systému oproti požadovanému stavu a včas Vás o týchto zmenách informovať cez mobilný telefón alebo internet. Môžete ho využiť ako pre rodinné domy, byty, administratívne, predajné priestory, tak i pre rozsiahle budovy, či komplexy budov a priemyselnú sféru.

Viac informácií nájdete na stránkach výrobcu: www.inels.sk, www.inels.cz, www.elkoep.cz.