gtag('config', 'UA-130501671-1');

Hladinu fotografickej obce rozvíril nový objektív Sigma. Päťdesiatku s clonou 1.4 hodnotia recenzie odborníkov vysoko a zaraďujú ju do novej triedy podobne ako si ju vytvoril objektív Carl Zeiss s Otus 55/1.4mm.

Nová päťdesiatka sa veľmi podobá na obľúbenú Sigmu 35/1.4 A. Tubus je prevažne z kovových dielov,  s obrubou s priemerom 77 mm čo je jedna z najrozšírenejších veľkostí filtrov. Optiku tvorí 13 šošoviek v 8 skupinách, SLD elementy s ultra nízkym rozptylom svetla a asférické šošovky na korekciu optických chýb. Práve vďaka pokročilým technológiám a novým antireflexným vrstvám by mal objektív podávať veľmi dobré výsledky aj za ťažkých svetelných podmienok.  Najkratšia  vzdialenosť zaostrenia je 40 centimetrov.

Kruhovú clonu tvorí 9 lamiel a uzavrie sa maximálne do veľkosti f/16. Rýchle automatické zaostrovanie s ultrazvukovým HSM motorčekom prebieha v tubuse, objektív sa teda neotáča ani nevysúva. Medzi ďalšie zaujímavosti patrí Full-time MF –  možnosť zaostrovať manuálne pomocou prstenca aj keď je zapnutý autofokus.

Podľa recenzií zvláda pozdĺžnu chromatickú aberáciu, ktorá sa objavuje pri svetelných objektívoch, veľmi dobre a prejavuje sa len vo veľmi malej miere. Kontrastné miesta pred rovinou zaostrenia kreslí do purpurova, za rovinou zaostrenia sú zelené.  Nakoľko 50mm sa najčastejšie využíva na portréty, dôležité je jeho sférické skreslenie, ktoré môže deformovať črty tváre. V testovacích símkach však nebolo badať výraznejšie súdkovité či poduškovité zakrivenie línií.

Sigma 50mm A

Vynikajúci obraz

Najviac pozornosti recenzentov i prípadných záujemcov sa zameriava na optickú kvalitu objektívu. Ostrosť obrazu autori porovnávajú s už spomínaným, niekoľkonásobne drahším Otusom, s výstupmi ostrými od kraja po kraj na clone f/1.4. Lacnejšia Sigma však už I pri nej podáva obdivuhodný výkon so zaujímavou plasticitou a hĺbkou. Po priclonení, ktoré prináša väčšiu hĺbku ostrosti, vykresľuje detaily ešte bohatšie.V porovnávaniach kvality obrazu Sigma jednoznačne poráža Canon EF 50/1.4 USM. Rozostrenie pozadia, tzv. bokeh je kruhový vďaka tvaru clony. V porovnaní s Canonom, je rovnaký po celej ploche obrazu, nie lne v jeho strede.

Sigma ďalej prináša jedno praktické vylepšenie.Pri automatickom fokusovaní stačí na objektíve pootočiť prstencom  pre manuálne zaostrovanie a tým sa okamžite prepnúť do režimu MF. Teda aj bez prepínača. Táto funkcia sa dá aj vypnúť, prípadne  je možné si nastaviť aké veľké má byť pootočenie aby došlo k prepnutiu.

Sigma 50mm f/1.4 DG HSM A podľa všetkého prináša prémiovú kvalitu za prijateľnú cenu do rúk bežného fotografa ale i profesionála. Pre výbornú kvalitu obrazu zaujala na internetových fórach najmä portrétnych a svadobných fotografov. Vďaka krátkej zaostrovacej vzdialenosti však bude vhodná aj na fotenie detailov a jej využitie je univerzálne.