gtag('config', 'UA-130501671-1');

Spoločnosť Axis Communications, svetový líder v oblasti IP kamier, predstavila rad modulárnych kamier, ktoré zákazníkom poskytnú nielen diskrétne riešenia pre video dohľad s vysokou mierou obrazových detailov, ale aj flexibilitu pri rozhodovaní, ktoré modely budú pre danú inštaláciu najvhodnejšie.

„Rad AXIS F ponúka vynikajúcu úroveň flexibility a diskrétnosti spolu so špičkovými parametrami obrazu, a to aj pri svetelných podmienkach s vysokými kontrastnými rozdielmi,“ povedal Erik Frännlid, riaditeľ manažmentu produktov spoločnosti Axis. „Tento rad je založený na konceptu, v ktorom je zvlášť samotná kamera s objektívom a snímačom obrazu, a zvlášť je aj hlavná jednotka. Tento koncept sme prvýkrát zaviedli u radu AXIS P12. Pri vývoji radu AXIS F sme zapracovali podnety, ktoré sme ako spätnú väzbu dostávali ohľadom kamier AXIS P12, aby sme našim zákazníkom ponúkli ešte lepšie riešenie.“

Koncept oddelených sieťových kamier umožňuje diskrétne inštalovať malú snímaciu jednotku aj do stiesnených priestorov, zatiaľ čo väčšia hlavná jednotka môže byť umiestnená mimo zraku verejnosti. Rad AXIS F pozostáva z jednotiek, ktoré sa predávajú samostatne. Tvorí ju hlavná jednotka AXIS F41 (Main Unit) a štyri snímacie jednotky určené pre rad AXIS F, ktoré majú rôznu veľkosť, prevedenie a typy objektívov pre snímanie rôznych zorných polí. V hlavnej jednotke AXIS F41 je umiestnený procesor, sieťové obvody, napájanie, slot pre pamäťové SD karty a ďalšie možnosti pripojenia, a možno k nej pripojiť jednu zo snímacích jednotiek rady AXIS F. Snímacie jednotky obsahujú objektív a senzor pre snímanie obrazu a dodávajú sa s pevne pripojeným káblom s dĺžkou 3 alebo 12 metrov, ktorým sa prepájajú s hlavnou jednotkou.

„Pretože sú snímacie jednotky malé, majú používatelia väčšiu voľnosť ako ich ľahko a diskrétne inštalovať aj vo veľmi stiesnených priestoroch,“ povedal Erik Frännlid. „Môžu byť zapustené v stenách, stropoch, chodbách, výťahoch a za plechovým krytom, kedy z nich bude vidieť len malá plôška objektívu – u najmenšieho modelu má objektív veľkosť špendlíkovej hlavičky. Ďalší model snímacích jednotiek radu AXIS F zas vydrží aj náročné podmienky, napríklad otrasy, nárazy a výkyvy teplôt, a sú preto ideálne pre použitie vo vnútri aj mimo vozidiel záchranných systémov. Vďaka modulárnemu konceptu majú zákazníci navyše voľnosť vybrať si snímaciu jednotku, ktorá bude ideálna pre ich potreby.“

 AXIS-F41-01

Hlavná jednotka AXIS F41 podporuje nasledujúce funkcie:

  • Technológia širokého dynamického rozsahu spoločnosti Axis s názvom Wide Dynamic Range (WDR), ktorá poskytuje obraz v kvalite použiteľnej pre súdne dokazovanie, navyše s vyrovnaním jasných a tmavých oblastí záberu – ideálne pre použitie pri vstupoch do bankomatov alebo priamo na nich, kde subjekt môže byť tmavý na jasnom pozadí, alebo pri snímaní v noci, kedy kamera musí zvládnuť snímanie pri nízkej hladine svetla alebo súčasne pri jasnom protisvetle z reflektorov áut, pouličných lámp, reklamných nápisov a vývesných štítov obchodov.
  • Obraz s rozlíšením HDTV 1080p so snímkovou frekvenciou 50/60 fps, ktorá je ideálna pre zachytenie objektov, ktoré sa rýchlo pohybujú a umožňuje zabezpečiť plynulejšie video.
  • Dvojcestný prenos zvuku.
  • Vstupné/výstupné porty pre pripojenie externých zariadení pre rozšírené možnosti riadenia alarmov.
  • Sériový port RS232 umožňujúci integrovať do obrazu externé dáta.
  • Slot pre pamäťové SD karty plnej veľkosti pre lokálne ukladanie záznamov.
  • Napájanie cez sieť vďaka protokolu Power over Ethernet alebo z externého napájacieho zdroja.
  • Inteligentné funkcie spracovania videa, napríklad detekcia pohybu v zábere, aktívny alarm pri neoprávnenej manipulácii a navyše je možné stiahnuť aplikácie z AXIS Camera Application Platform.

Štyri snímacie jednotky kompatibilné s radom AXIS F (možno vyberať z dvoch dĺžok prepojovacích káblov – 3m a 12m):

  • Snímacia jednotka AXIS F1005-E má triedu ochranného krytia IP66, pevný objektív a horizontálne zorné pole 113°.
  • Snímacia jednotka AXIS F1015 má varifokálny objektív s horizontálnym zorným poľom 53° až 108°.
  • Snímacia jednotka AXIS F1025 má objektív veľkosti špendlíkovej hlavičky s horizontálnym zorným poľom 89°.
  • Snímacia jednotka AXIS F1035-E má triedu ochranného krytia IP66, objektív typu „rybie oko“ umožňujúce snímať horizontálne zorné pole 194°.

Hlavná jednotka AXIS F41 Main Unit používa softvér na spracovanie videa AXIS Camera Companion a má oporu v riešení AXIS Camera Station a v najširšej základni v danom odbore, ktorá ponúka softvér pre správu a riadenie videí prostredníctvom Partnerského programu spoločnosti Axis pre vývoj aplikácií Axis Application Development Partner Program. Jednotka AXIS F41 ďalej podporuje systém hostovania videa AXIS Video Hosting System a ONVIF umožňujúce ľahkú integráciu kamerového systému.

Hlavná jednotka AXIS F41 a snímacie jednotky AXIS F1005-E a AXIS F1015 budú k dispozícii už od júla. Snímacie jednotky AXIS F1025 a AXIS F1035-E budú k dispozícii v septembri 2014.