gtag('config', 'UA-130501671-1');

Český štátny dopravca chce jazdiť z Prahy do Košíc na Pendoline. Mal by konkurovať rumunským vozňom RegioJetu. Na testovaciu jazdu Slovenskom má vyraziť začiatkom septembra.

Východoslovenské Košice sú najnovším hitom českých železničných dopravcov – Leo Express, RegioJet aj České dráhy postupne oznámili, že svoje najlepšie vlaky jazdiace medzi Prahou a Ostravskom predĺžia až na východ Slovenska. Spolu s našim štátnym dopravcom ZSSK budú od decembra jazdiť z Košíc do Prahy  štyria železniční dopravcovia.

„Rokujeme so slovenskými železnicami o tom, že by sme od decembra jazdili do Košíc pendolinom,“ uviedol šéf Českých dráh Daniel Kurucz. Na testovaciu jazdu Slovenskom má pendolíno vyraziť začiatkom septembra.

Pendolína dnes jazdia na trase z Prahy do Ostravy, ale aj do Plzne a Františkových Lázní. V minulosti už jazdili aj do Bratislavy a Žiliny. Maximálna rýchlosť súpravy je 230 km/h, na územi Čiech však len 160 km/h

Z Košíc do Prahy a späť dnes jazdia tri nočné vlaky a jeden denný rýchlik ZSSK.  Do decembra  by malo by ísť z Prahy do Košíc vlakov päť.

RegioJet vypraví na tejto trase od polovice decembra jeden vlak. Rovnako i Leo Express.

Tvrdé konkurenčné prostredie, ktoré v súčasnosti panuje medzi Prahou a Ostravou, sa tak  prenesie aj na trať smerujúcu do Košíc. Podľa českých Hospodárskych novín ide o najdlhšiu železničnú trasu z Prahy, s ktorou nie sú spojené žiadne administratívne prekážky a je po nej vysoký dopyt cestujúcich.