gtag('config', 'UA-130501671-1');

Všetci naokolo smrkajú, kýchajú a kašlú a vy len čakáte, kedy sa k nim pridáte? Nečudo, so sychravými dňami prichádza aj obdobie, kedy sme náchylnejší na prechladnutie. Hoci ide o bežné a aj časté ochorenie, je možné sa mu úplne vyhnúť alebo aspoň zmierniť jeho príznaky. Viete, ako najlepšie odrazíte nápor vírusov? Toto sú najlepšie rady, ako prežiť jeseň a zimu v zdraví.

Dostatok tekutín

Je dokázané, že správne hydratované telo sa dokáže lepšie ubrániť baktériám a vírusom. Rovnako platí, že ak už ochorieme, dostatočný prísun tekutín nás rýchlejšie postaví na nohy. Dodržiavať pitný režim je teda dôležité nielen v lete, ale aj v zime. Skúste vypiť osem pohárov pitnej vody denne a vyhnite sa častej konzumácii kofeínových nápojov.

Zdravá strava

Ovocie, zelenina, nízkotučné bielkoviny a komplexné sacharidy sú kľúčom, ako zostať fit. Viaceré štúdie dokázali, že ľudia, ktorí konzumujú dlhodobo vyváženú stravu bohatú na vitamíny, sú menej náchylní na prechladnutie.

Probiotiká

Probiotiká alebo aj „dobré“ baktérie sú známe tým, že v organizme bojujú proti „zlým“ baktériám. Dávno však už neslúžia len na lepšie trávenie či ploché bruško. Užívanie probiotík totiž významne pomáha aj proti prechladnutiu a chrípke. Najnovšie výskumy odhalili, že pravidelným prísunom probiotík sa u ľudí výrazne znížil počet ochorení horných ciest dýchacích. Doprajte si preto denne zdravé potraviny s obsahom probiotík.

Cvičenie

O tom, že pravidelný pohyb je pre naše zdravie dôležitý, niet pochýb. Nielenže sa budete vďaka cvičeniu cítiť atraktívnejšie, ale budete aj odolnejší voči vírusom. Vedeli ste o tom, že ľudia s nadváhou sú náchylnejší na kardiovaskulárne choroby, ale ich organizmus horšie bojuje aj s vírusmi?

Spánok

Nezabúdajte ani na dostatok a kvalitu nočného spánku. Osem hodín spánku vám zaručí nielen energiu počas dňa, ale budete aj lepšie odolávať vírusom. Štúdie dokázali, že ľudia, ktorí majú kvalitný spánok, sú menej často chorí.

Hygiena

Čo ešte treba urobiť, ak počet chorých na prechladnutie v našom okolí narastá? Rozhodne nezabúdajte v tomto období na zvýšenú hygienu. Umývajte si ruky častejšie, ak v práci so svojimi kolegami zdieľate počítač alebo telefón, zaobstarajte si dezinfekčné vlhčené utierky a pred použitím prístroje utrite. Na prechádzkach po meste, alebo ak cestujete hromadnou dopravou, majte pri sebe vždy gél na ruky s dezinfekčnými účinkami.

Čistým rukám treba venovať veľkú pozornosť, lebo práve tie sú najviac kontaminované, keďže pri smrkaní a kýchaní si nimi zvykneme zakryť nos. Práve nos je totiž vstupnou bránou pre vírusy. Aj vy ste si doteraz mysleli, že sú to ústa? Omyl.