gtag('config', 'UA-130501671-1');

Fakultná nemocnica Olomouc ako prvá v Českej republike umožnila video spojenie medzi deťmi v inkubátore a ich najbližšími príbuznými. Nad 12 inkubátormi tunajšieho novorodeneckého oddelenia boli umiestnené špeciálne kamery pripojené k internetu a mamičky, ako aj ďalší členovia rodiny, môžu teraz svoje deti v dohodnutom termíne a po zadaní hesla sledovať v priamom prenose – priamo na svojom vlastnom počítači, mobile, či tablete.

V starostlivosti o novorodencov patrí Česká republika ku svetovej špičke s úmrtnosťou novorodencov len 1,27 promile. Napriek tomu však lekári hľadajú cesty, ako starostlivosť ešte viac skvalitniť. Výskumy ukazujú, že kľúčovú úlohu vo vývoji novorodenca hrá emočná väzba – vzťah medzi matkou a dieťaťom. Tento „hlad po láske“ sa u novorodenca prirovnáva ku skutočnému hladu. Ak je však dieťa nedonosené, či nebodaj choré a musí byť v inkubátore, každodenný kontakt medzi ním a matkou je obmedzený. Týka sa to aj rodiny, ktorá k dieťaťu na jednotke intenzívnej starostlivosti často nemá vôbec prístup.

Primárovi novorodeneckého oddelenia FN Olomouc, MUDr. Lumírovi Kantorovi, Ph.D., tento problém ležal na srdci a pri sledovaní jedného zahraničného televízneho programu dostal nápad vytvoriť pre matky novorodencov špeciálne „televíziu“. Využil expertov v oblasti videodohľadu zo společností NetRex a AXIS Communications a nad 12 inkubátorov v oddelení postupne pribudli kamery, ktoré umožňujú cez internet prenášať živý pohľad na dieťa.

120815_1632_Fakultnnemo3.jpg

Ako prebieha priamy prenos z inkubátora

Pri práci na projekte použili špecialisti z firmy NetRex malé sieťové kamery AXIS P1214-E, ktoré sú umiestnené pomocou špeciálnych úchytov na lampičkách nad vrchným sklom inkubátorov. Kľúčová je nízka hmotnosť kamery a možnosť ľahko ju vypojiť, keď je potreba s inkubátorom manipulovať. Dieťa je v priamom prenose dobre vidieť aj v sťažených svetelných podmienkach, čo je kľúčové, pretože na oddelení sa cielene udržuje silne tlmené osvetlenie. Každý z inkubátorov je z dôvodu ochrany súkromia v systéme vedený ako samostatný „videokanál“ a prístup je chránený unikátnym heslom, ktoré sa vygeneruje osobitne pre každú mamičku. Pre začatie vysielania je potrebné iba dohovoriť sa so zdravotníckym personálom na vhodnom čase, čo môže byť prakticky kedykoľvek počas dňa. Potom už môže mamička pokojne sledovať svoje dieťa na mobile, tablete, alebo počítači.

120815_1632_Fakultnnemo2.jpg

O „inkubátorovú televíziu“ majú záujem aj ďalšie zdravotné zariadenia

Priamy prenos z inkubátorov sa v Olomouci veľmi osvedčil. Nemocnica navyše dostala od spoločnosti Axis Communications darom dva tablety pre mamičky ležiace na jednotke intenzívnej starostlivosti, ktoré trpia tým, že svoje dieťa po pôrode nemôžu vidieť. „Matky a ďalší príbuzní veľmi oceňujú, že môžu sledovať vývoj dieťaťa každý deň na vlastné oči a ich vzájomná väzba sa tak posilňuje,“ hovorí primár oddelenia MUDr. Lumír Kantor, Ph.D.

Pozitívna reakcia sa rýchlo šíri a o službu už prejavilo záujem niekoľko ďalších nemocníc a pôrodníc. Zdá sa, že úroveň starostlivosti o novorodenca a matky v Českej republike opäť postúpila o malý krôčik.

 

Súvisiace príspevky