gtag('config', 'UA-130501671-1');

V novej televíznej reklame sa Taťána Kuchařová dotýka tabuizovanej témy. Inkontinenciou trpí viac ako pol milióna Slovákov.  Televízny spot je prvým z plánovaných projektov v  zdravotnej osvete pre verejnosť. 

Celosvetovo trpí inkontinenciou (samovoľným únikom moču) viac ako 200 miliónov ľudí. U nás sa s ňou stretáva viac ako pol milióna Slovákov. Až 33 % pacientov sa rozhodne o svojom probléme radšej mlčať, než aby ho začali aktívne riešiť.

„Téma inkontinencie je veľmi chúlostivá. Je to problém, s ktorým sa mnoho ľudí zdráha zveriť svojim najbližším. Stále sa jedná o spoločenské tabu a to sme sa rozhodli zmeniť,“ vysvetľuje Taťána Kuchařová, Miss World 2006. Od januára sa s témou inkontinencie obracia k verejnosti prostredníctvom televíznych spotov.

Česká top modelka vedie 8 rokov nadáciu Krása pomoci, ktorá sa snaží o zlepšenie kvality života seniorov. „K starobe, ale bohužiaľ aj k mladosti patria problémy s inkontinenciou. Tie veľmi ovplyvňujú súkromný život, spokojnosť a aktivity v partnerskom živote. Pacienti však často nevedia, že existujú riešenia a pomôcky, ktoré im môžu do značnej miery uľahčiť život. Preto sme sa rozhodli nadviazať spoluprácu so spoločnosťou HARTMANN – RICO, ktorá patrí medzi popredných výrobcov inkontinenčných pomôcok v Českej a Slovenskej republike.“

Cieľom partnerstva je odtabuizovať a spoločne upozorniť na niektoré zdravotné problémy, ktoré sužujú nielen seniorov, ale aj širokú verejnosť bez rozdielu veku a pohlavia. Spoločne chcú pomôcť nájsť im riešenie, podporiť ich, aby sa nebáli o svojich problémoch hovoriť s odborníkmi, a tým ich vyriešiť. Osvetovú kampaň tvoria nielen televízne spoty ale aj plagáty a letáky v čakárňach pri ordináciách urológov, neurológov, geriatrov a aktivity na internete.

Kateřina Vašínová, Junior Brand Manager Inkontinencie SK zo spoločnosti HARTMANN – RICO, hovorí: „Je skvelé, keď sa mladá a mediálne známa žena, ktorá by sa podobnými problémami nemusela zaoberať vôbec, rozhodne pomôcť. Inkontinencia je zjavný spoločenský problém, ktorý nezmizne tým, že o ňom nebudeme hovoriť. Je veľmi dôležité, aby ľudia tieto ťažkosti riešili včas a poradili sa s odborníkom. V mnohých prípadoch je možné totiž inkontinenciu nielen zmierniť, ale ju dokonca celkom odstrániť.“

 

Taťána Kuchařová nie je prvou známou osobnosťou, ktorá sa začala venovať tejto téme. Už predtým o nej otvorene prehovorila napríklad hollywoodska hviezda Kate Winslet. Celebrity zväčša dokážu na verejnosti hovoriť takmer o čomkoľvek, len málo z nich sa ale otvorene vyjadrí na takúto veľmi chúlostivú tému.

Ak sa pacient zatiaľ necíti na to, aby si o svojom trápení porozprával s niekým ďalším, poslúži mu ako prvá pomoc stránka www.moliklub.sk, kde sa dozvie všetky potrebné informácie a môže si tu prečítať aj o rôznych možnostiach pomoci.