gtag('config', 'UA-130501671-1');

Zaženú rýchlo hlad ale dokážu liečiť aj rôzne ťažkosti. Zvyšujú energetickú hladinu, zlepšujú náladu, regulujú vysoký krvný tlak, zvyšujú mozgové funkcie. Obsahujú vysoké množstvo vlákniny, utíšia kyslý žalúdok a uvoľnia psychické napätie.

V čom vám môžu pomôcť banány:

Depresia

Ľudia, ktorí trpia depresiou alebo úzkosťou by mali jesť banány každý deň. Podľa prieskumu sa ľudia pravidelne konzumujúci banány cíti o dosť lepšie. Je to pravdepodobne dané tryptofánom, čo je proteín, ktorý sa v tele premieňa na serotonín. Serotonín má za následok zlepšenie vašej aktuálnej nálady.

Anémia

Ľudia, ktorí trpia anémiou by mali jesť banány každý deň, pretože obsahujú veľké množstvo železa. Železo stimuluje produkciu hemoglobínu v krvi.

Krvný tlak

Banány sú plné draslíka a neobsahujú soľ. Sú teda perfektným jedlom na vysoký krvný tlak. The United States FDA – Food and Drug Administration vydalo oficiálne vyhlásenie o tom, že banány môžu znížiť riziko vzniku cievnej mozgovej príhody a znížiť vysoký krvný tlak.

Zápcha

Banány obsahujú vysoké množstvo vlákniny, čo v praxi znamená aj prevenciu zápchy. Bez použitia akýchkoľvek preháňadiel si váš organizmus môže navyknúť na využitie banánov k ľahšiemu vyprázdnenia.

Opica 

Recept na opicu z banánov znie: “Zmiešajte med, banán a trochu mlieka.” Banánový koktejl je na opicu ako stvorený. Prečo? Banán totiž upokojuje podráždený žalúdok, doplnením cukru z medu získate energiu a mlieko vás bude hydratovať.

Pálenie záhy

Banány sú proti kyslosti účinnou zbraňou. Veľmi ľahko môžu poraziť pálenie záhy. Zabránite tak aj ranným nevoľnostiam.

Bodnutie komárom

Nemusíte používať drahé prostriedky na tíšenie rán po bodnutí hmyzu. Ideálne je na toto miesto priložiť banánovú šupku a pekne s ňou potrieť postihnutú oblasť. Banánovej šupky znižujú opuch, podráždenie a po jednom dni uvidíte výsledky.

Balzam na nervy

Banány majú aj vitamíny, najmä potom vitamín B – upokojuje nervový systém. Nedávna štúdia vykonaná skupinou výskumníkov v Rakúsku zistila, že stres v práci robí aj to, že ľudia konzumujú veľa kalorických čokolád. Keď vás zachváti panika, upokojte sa tým, že si dáte banán. Je ľahký a nízkokalorický.