gtag('config', 'UA-130501671-1');

Dá sa myšlienkou ovplyvniť hod kockou? Veľký verejný experiment vyzval v novembri tisíce Čechov do súboja s náhodou.

Experiment Náhoda je ďalším neobvyklým experimentom spolku Žádna věda, ktorý spája moderné technológie, hru a popularizáciu vedy. Po známom „vesmírnom“ projekte Stratocaching z rokov 2013 a 2014 a ďalších experimentoch spolku sa teraz tisíce záujemcov v Českej republike zapojilo do nového dobrodružstva s vlastnou mysľou. Pokúšali sa psychicky ovplyvniť hraciu kocku tak, aby častejšie padala šestka.

V dielni spolku vznikol špeciálny stroj, ktorý s pomocou diaľkového ovládania automaticky vrhá hraciu kocku a následne pomocou IP kamery s vlastnou aplikáciou na rozpoznávanie hodu zaznamenáva všetky výsledky. Tento vrhač bol postupne vystavený na troch miestach v ČR. Účastníci mali jednoduchú úlohu – odštartovať hod a priať si, aby hodili šestku. Ak by si tisíce ľudí priali jedno číslo a nahádžu desaťtisíce hodov, padne naozaj výrazne viac šestiek, alebo ukážu štatistky obyčajnú náhodu?

Na pomedzí vedy a fantázie

Hracia kocka je pradávny symbol náhody. Aj v modernej dobe sú náhodné javy fascinujúcou témou, ktorou sa v mnohých oblastiach ľudskej pôsobnosti zaoberá štatistika. Experiment Náhoda teda, bez ohľadu na samotný výsledok, prináša zaujímavé zamyslenie nad matematickými princípmi, ktoré ovplyvňujú naše vnímanie reality.

Psychické pôsobenie na diaľku patrí podľa mnohých do ríše kúziel a fantázie. Vo vedeckých časopisoch však vyšli súhrnné štúdie po desaťročiach výskumov, ktoré skutočne podporujú existenciu takzvanej psychokinézy, schopnosti ovplyvňovať predmety jednoduchým vedomým zámerom. Podľa jednej z týchto štúdií dokáže obyčajný človek ovplyvniť aj hraciu kocku, ale len v mikroskopickom meradle, ktoré sa prejaví až s veľkým počtom hodov. Tieto štúdie, ktoré však hlavný prúd vedy nikdy neprijal, teraz s chuťou otestuje Experiment Náhoda, kde automatický vrhač veľkým množstvom pokusov presne zmeria, či tento tajomný vplyv naozaj existuje alebo nie.

„Ľudia sa v živote často spoliehajú na svoje sny a dobré úmysly a zabúdajú pritom, že aj náhoda môže vstávať ľavou nohou,“ povedal Filip Kráľ z poisťovne Kooperativa, generálneho partnera experimentu. „Predikcia náhody je nášmu odboru blízka a preto sme s radosťou podporili Experiment Náhoda, pretože prináša hravé zamyslenie nad štatistickým prístupom k náhode, ktorý je základom akéhokoľvek dobre navrhnutého poistenia.“

 

Česko hádže kockou

2016-11-02t19-24-42-09-resultSamotný vrhací stroj je zaujímavým výtvorom, ktorý využíva prvky internetu vecí a strojového videnia. Vďaka podpore spoločnosti Axis Communications boli pri jeho tvorbe použité IP kamery so špeciálnymi analytickými a streamovacími aplikáciami, takže odčítanie hodov aj záber na experimentálne pracovisko bolo po celý čas možné sledovať aj online na webových stránkach www.nahoda.zadnaveda.cz.

2016-11-02t19-38-30-09-resultAk skutočne existuje psychický vplyv na hmotu, mali by sme v stĺpcovom grafe vidieť určite zreteľnú odchýlku v prospech čísla šesť. Zaujíma vás ako to dopadlo? Žiaľ v čase redakčnej uzávierky prebiehalo vyhodnocovanie, ale výsledky nájdete na webe www.zadnaveda.cz.

Aj takto sa dá využiť videoanalytika v bezpečnostných  kamerách.