gtag('config', 'UA-130501671-1');

Dnes už bežne používame niekoľko „počítačov“ súčasne. Úmyselne je slovíčko „počítač“ v úvodzovkách, pretože sa za ním skrývajú klasické PC, notebooky, tablety, mobily, inteligentné televízory a ďalšie a ďalšie zariadenia, ktoré majú svoj procesor a dá sa k nim pripojiť napr. klávesnica.

Nastal čas trochu si upratať na stole. Ak máte jednu klávesnicu pre PC, jednu pre tablet a ďalšiu napr. pre telefón, nie je to nič príjemné. Rovnako tak nie je príjemné ani neustále párovanie jednej klávesnice k rôznym zariadeniami len pre ten vyšší komfort, ktorý pri písaní chceme. Logitech tento problém vyriešil veľmi šalamúnsky – vytvoril jednu klávesnicu pre tri rôzne zariadenia. Presnejšie, jednu klávesnicu pre tri súčasne pripojené zariadenia, medzi ktorými sa dá prepínať bez spárovania jednoduchou voľnou pomocou tlačítok 1, 2 a 3.

logitech-k780-multi-device-wireless-keyboard_1-jpgNajnovšia Multi-Device klávesnica Logitech K780 sa k mobilným zariadeniam ľahko pripojí pomocou Bluetooth, ale nie každé PC je vybavené Bluetooth rozhraním a nie vždy je Bluetooth tým ideálnym rozhraním pre vzájomnú komunikáciu s perifériami. Preto má aj možnosť pripojenia prostredníctvom bezdrôtovej USB Unifiyng technológie. Kombinovať sa to dá ľubovoľne – môžete ju pripojiť k trom Bluetooth zariadeniami, k jednému Unifiyng a dvom Bluetooth alebo keď si zadovážite ďalšie USB prijímače tak aj na dva alebo tri Unifiyng prijímače – proste ako to práve potrebujete.

Klávesnica K780 má plnú veľkosť a aj integrovaný numerický blok. Viac o jej vzhľade vám snáď prezradia priložené fotografie.

logitech-k780-multi-device-topdown-us-speckledPísanie na klávesnici K780 je veľmi príjemné. Klávesy majú nízky zdvih, reagujú veľmi presne a rýchlo, nekladú zbytočný odpor a neunavujú vaše prsty. Podobne ako u modelu K480 je aj u K780 šikovná drážka, do ktorej sa dá postaviť tablet alebo telefón. Do stojana vložíte zariadenie s hrúbkou do 11,3mm. Získate tak pri práci, či zábave šikovný stojan pre „druhú obrazovku“ a možnosť prepínať medzi troma zariadeniami využijete naplno.

Horný rad PC klávesnice zvyčajne obsahuje funkčné klávesy F1-F12. Tu je to trochu inak. Na kraji je tradičný ESCape, ale vedľa sú tri biele tlačidlá, ktorými je možné klávesnicu prepínať medzi spárovanými zariadeniami. Krátke stlačenie prepne klávesnicu pre príslušné zariadenie a dlhé zapne vyhľadávanie Bluetooth, resp. režim párovania. Všetko signalizuje malá dióda v každej z týchto troch kláves. Ďalej nasledujú rôzne multimediálne funkcie a špeciálne tlačidlá pre vyvolávanie menu, alebo aplikácií.

Tradičné F1 až F12 sa aktivujú až po stlačení klávesy FN, ktorá sa nachádza medzi CTRL a START vľavo dole. Ak preferujete opačnú kombináciu, čiže ak z nejakého dôvodu využívate často F-klávesy, môžete si to prepnúť v aplikácii Logitech Options, ktorá nahrádza známu aplikáciu SetPoint. Tu sa dajú nastaviť pre určité klávesy špecifické akcie, alebo napr. prednastaviť aplikácie, ktoré sa môžu spúšťať stlačením niektorej z funkčných kláves (napr. multimediálny prehrávač).

Za zmienku stojí ešte veľký enter, ktorý bez problémov po hmate trafíte. Vyhovujúca je aj veľkosť zvyšných kľúčových kláves ako medzerníku, shiftu a podobne. O trochu menšie sú smerové šípky umiestnené pod pravým SHIFTom, ale je to len vec zvyku. Klávesnica má zopár kláves, ktoré majú dva popisky – jeden biely a jeden sivou farbou – napr. START / ALT alebo ALT / CMD. To je z dôvodu použitia s rôznymi OS, ktoré majú iné rozloženie kláves ako napr. Windows a Mac OS X alebo Android.

logitech-k780-multi-device-profile-us-speckled

Výrobca udáva výdrž batérií až 24 mesiacov. S ohľadom na naše dlhoročné skúsenosti tomuto údaju veríme. Sám v práci používam klávesnicu Logitech K360, u ktorej som ešte batérie nemenil a mám ju určite viac ako 2 roky. Ušetriť trocha energie sa dá aj malým posuvným tlačidlom na pravej hrane, ktoré klávesnicu úplne vypína.

Parádna klávesnica. Naozaj komfortná pri písaní, s príjemným dizajnom, dobrým rozložením a výnimočnou konektivitou. Samozrejme stojan pre mobilné zariadenia je veľký bonus, rovnako ako možnosť ovládať ňou až 3 zariadenia naraz, nezávisle na ich OS. Ak sa vám zdá trochu drahá, môžeme vám odporúčať lacnejšiu K380 bez stojanu na mobilné zariadenie a bez numerického bloku, ktorá rovnako dokáže ovládať 3 zariadenia a má veľmi podobný štýl. Jej cena je zhruba tretina ceny K780. V oboch prípadoch sú klávesnice dostupné zatiaľ bez lokalizácie, no podľa dostupných info sa na tom už pracuje a čoskoro by sa mala objaviť aj verzia s CZ/SK popismi kláves. Vraj je to otázka pár dní.

Klávesnicu K780 na test poskytla spoločnosť Logitech.