gtag('config', 'UA-130501671-1');

V roku 2014 zabehol Dennis Kimetto berlínsky maratón v čase 2:02:57. Stanovil ním nový svetový rekord, ktorý sa doposiaľ ešte nepodarilo prekonať. Čoskoro sa to však môže zmeniť. Kenský rekordman dnes nečelí konkurencii bežcov ale firiem.

Nike Zoom Vapor Elite
Svetoznáma športová značka Nike sa počas posledných dvoch rokoch podieľala na vývoji tenisky umožňujúcej bežcom prekonať dvojhodinovú hranicu – niečo, čo bolo doteraz nemožné. Jej vývoj a výroba finišuje a začiatkom mesiaca bola uvedená na trh s cieľom pomôcť prekonať Kimettov rekord.

Nová bežecká teniska nazvaná Nike Zoom Vapor Elite je podľa slov výrobcu najrýchlejšia obuv na trhu. Jej vývoj bol absolútne podriadený funkcii. Opieral sa o najnovšie poznatky aerodynamiky a komfortu a až potom nasledovala forma. Pri pohľade na výsledný produkt by ste si však nevšimli nič neobvyklé. Teniska pôsobí esteticky a evokuje pocit rýchlosti.

Zoom Vapor Elite má širšiu podrážku ako ostatné bežecké tenisky a pozostáva z nového inovatívneho materiálu spevneného karbónovým plátkom. Ten má za úlohu minimalizovať stratu energie pri ohybe prstov na chodidle. Predstavte si na moment, keby sa táto technológia preniesla napríklad do futbalových kopačiek. Menšia strata energie a väčšia výdrž by mohli podporiť výkon hráčov a aj divácky zážitok.

 

Adidas Adizero Sub2
O zlomenie rekordu sa nepokúša len Nike. V temer rovnakom čase prišiel na trh s inovatívnou teniskou aj Adidas. Model adizero Sub2 predstavil tento rok na maratóne v Tokiu. Prvý pokus však teniske nevyšiel –na nohách Wilsona Kipsanga zaostala za súčasným rekordom o jednu minútu.

Kedy sa vybraní bežci pokúsia o rekord v teniskách Nike, zatiaľ nebolo zverejnené. Známe je iba to, že Kipchoge, Desisa a Tadese sa zúčastnia maratónu v Taliansku túto jar. Záujemci o jeho sledovanie majú šancu – Nike plánuje streamovať maratón naživo na internete. Viac sa môžete dozvedieť na tejto stránke, prípadne sa môžete zaregistrovať pre zaslanie upozornenia priamo od Nike.