gtag('config', 'UA-130501671-1');

Popri raste popularity profesionálnej cyklistiky na Slovensku sa v cyklistike teší obľube aj kategória elektro bicyklov. Ide o zdanlivo obyčajný bicykel vylepšený elektromotorom, ktorý v princípe vykonáva časť práce za vás. Šliapanie do kopca sa tak môže stať omnoho znesiteľnejším. A nielen to.

Čaro elektrického bicykla

V praxi majú elektrické bicykle, či zaužívane e-bajky, hneď zopár využití a benefitov. Elektromotor môže pomôcť nasadnúť na bicykel niekomu, kto by záťaž obyčajného bicykla nezvládol (či už zo zdravotného alebo kondičného hľadiska). Pomoc pri šliapaní ocenia aj tí, ktorí na bicykli každý deň dochádzajú do práce. Nech už je využitie akékoľvek, jazda na takomto bicykli skrátka nevyžaduje toľko námahy a pritom umožňuje jazdiť rýchlejšie.

Ich úspech je ľahko pochopiteľný aj zo psychologického hľadiska. Pre ľudí je typické zjednodušovať si veci a vyberať cestu najmenšieho odporu. Nie každý sa chce pri cvičení zapotiť. V západných krajinách sú preto tieto bicykle obľúbené aj medzi komunitou ľudí pracujúcich v technologickom sektore. V súčasnosti majú e-bajky na trhu pozíciu  nástroja umožňujúceho zacvičiť si bez nadmerného potenia a námahy. Po nasadnutí na bicykel sa spustí elektromotor a počas napríklad 15-kilometrovej jazdy budete oproti cyklistom na tradičných bicykloch omnoho sviežejší a menej mokrý.

Rôzne veľkosti a štýly

E-bajky už prešli od svojho vzniku dlhú cestu. Dávno sa nejedná iba o ťažké a neatraktívne stroje. Práve naopak, dnes sa dá už vyberať podľa štýlu či výbavy, na svoje si prídu milovníci moderného dizajnu aj vyznávači nostalgického retra.

 

E-bajky a profesionálny šport

Príťažlivá sila elektromotora namiesto ľudskej energie dostala elektrický bicykel aj tam, kde by ste ho normálne nečakali – do pelotónu profesionálov. Existuje už niekoľko prípadov odhalení, že profesionálny cyklista mal v konštrukcii bicykla ukrytý  elektromotor. Aj z tohto dôvodu musia cyklisti podstupovať okrem prísnej dopingovej kontroly aj kontrolu mechanickú.

Tipovanie výsledkov pretekov (napríklad cez bet365) by asi nabralo iný charakter ak by ich priebeh dokázali zmeniť skryté motory. Cyklisti by počas etapy vedeli ušetriť mnoho energie a zrejme ani šampión ako Peter Sagan, by proti takej taktike veľa nezmohol.

Ak bude súčasný trend pokračovať, e-bajky možno o chvíľu prečíslia klasické bicykle. Postupom času bude zrejme aj klesať ich cena a budú dostupnejšie pre viac ľudí. Mohli by priniesť odľahčenie dopravy v meste a zlepšiť zdravie.