gtag('config', 'UA-130501671-1');

PETROHRAD 6. júna (WebNoviny.sk) – Premiér Peter Pellegrini pozval ruského prezidenta Vladimíra Putina na oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

Urobil tak na úvod ich štvrtkového stretnutia v Petrohrade. Podľa Putina sú medzi Slovenskom a Ruskom „tradične dobré a priateľské vzťahy“. To sa podľa neho odzrkadľuje aj na rastúcej obchodnej výmene medzi krajinami.

Slovensko si ctí obete Červenej armády

„Našich občanov spája mnoho priateľských väzieb, máme silné putá z našej minulosti,“ povedal slovenský premiér na margo boja proti fašizmu. Dodal, že Slovensko neprepisuje dejiny a ctí si obete Červenej armády.

Pellegrini sa vrátil aj k ekonomickým otázkam, najmä energetike. V tejto téme podľa šéfa slovenskej exekutívy vládne dobrá a férová spolupráca. „Slovensko je dobrým partnerom v rámci tranzitných prepráv ropy a plynu. Pevne veríme, že to bude tak aj do budúcna,“ dodal.

Putin zároveň ocenil fungovanie slovensko-ruskej medzivládnej komisie. Tá sa má najbližšie stretnúť na jeseň v Soči.

Rokoval s premiérom Medvedevom

Premiér Peter Pellegrini je na štvordňovej návšteve Ruska. V utorok a stredu bol v Moskve, vo štvrtok sa v Petrohrade stretol s Putinom. Na jeho pozvanie vystúpi v piatok popoludní na Petrohradskom ekonomickom fóre.

Okrem Putina a Pellegriniho na paneli venovanému udržateľnému rozvoju vystúpi aj generálny tajomník OSN António Guterres či bulharský prezident Rumen Radev.

Pellegrini má už za sebou stretnutie s premiérom Dmitrijom Medvedevom, s ním sa zhováral najmä o energetickej bezpečnosti, plynovode Nord Stream 2, zmluve o tranzite plynu medzi Ukrajinou a Ruskom. Táto zmluva vyprší koncom roka. Premiéri sa takisto venovali projektu širokorozchodnej železnice.

Na dnešnom stretnutí s prezidentom Ruska Vladimirom V. Putinom sme vyhodnotili širokú škálu bilaterálnych vzťahov vrátane obchodu, energetiky, cestovného ruchu a školstva. @KremlinRussia_E pic.twitter.com/7DMpZp3bbP
— Peter Pellegrini (@PellegriniP_) June 6, 2019

Zobraziť fotogalériu k článku:
Návšteva premiéra Petra Pellegriniho v Rusku

Viac k témam: premiér Slovenskej republiky, ruský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Premiér Pellegrini sa stretol s prezidentom Putinom a pozval ho na oslavy 75. výročia SNP © SITA Všetky práva vyhradené.