gtag('config', 'UA-130501671-1');

Údené mäsko, smotana a vajíčka v dezertoch, tučné syry. Sviatočné dobrotky sú tak lákavé, platíme za ne však zvýšeným cholesterolom. Ako zvládate švédske stoly na plese? Zistíte aj doma  vlastným testom.

Cholesterol sa tvorí v pečeni a hrá dôležitú úlohu pri mnohých telesných funkciách, napríklad pri tvorbe bunkových membrán. Existujú dva druhy cholesterolu. „Dobrý“ HDL cholesterol je užitočný, pretože odvádza cholesterol z ciev do pečene. Takzvaný „zlý“ LDL cholesterol sa v prípade nadbytku usádza na stenách ciev a postupne ich upcháva. Jeho zvýšená hladina je rizikový faktor vzniku kôrnatenia tepien (aterosklerózy), ktoré zhoršuje krvné zásobenie srdcového svalu a nakoniec môže viesť až k uzavretiu ciev a k srdcovému infarktu. Test Veroval vám prezradí celkovú hladinu cholesterolu v krvi. Vysoký cholesterol nebolí, ale prevencia a zodpovedný prístup k vlastnému zdraviu môžu predĺžiť život aj o desiatky rokov.

Osobné diagnostické testy Veroval možno vykonať pohodlne a veľmi jednoducho v domácom prostredí. Výsledky sú rýchle a ich presnosť je porovnateľná s laboratórnymi testami. V prípade testu Veroval Cholesterol potrebujete iba jednu kvapku krvi, ktorú odoberiete pribalenou lancetou. Krv nakvapkáte na testovacie koliesko a o do troch minút môžete odčítať výsledok. V prípade pozitívneho výsledku by mala nasledovať neodkladná návšteva lekára, ďalšie vyšetrenia a stanovenie diagnózy a liečebného procesu.

S vysokým cholesterolom zápasí stále viac ľudí, žiaľ výnimkou nie sú ani veľmi mladí ľudia. Je dôležité nepodceňovať prevenciu a pravidelne hladinu cholesterolu v krvi sledovať. Tu môže byť nápomocná práve domáca diagnostika,“ vysvetľuje MUDr. Jana Bendová, všeobecná lekárka pre dospelých.

Pribalené inštrukcie vás testovaním prevedú krok po kroku. K dispozícii sú aj inštruktážne videá na stránke testov Veroval