gtag('config', 'UA-130501671-1');

Google Mapy možno čoskoro poskytnú aj navigovanie v rozšírenej realite. Novú funkciu Google práve testuje a mala by uľahčiť pešie navigovanie a zlepšiť orientáciu vo veľkých mestách.

Ako doplnok ku klasickému GPS bude aplikácia využívať nový VPS (Visual Positioning System). Ten bude používať kameru telefónu pre sledovanie okolia a poskytne priamo na displeji navigačné pokyny. Používateľ tak bude mať pocit, akoby bol priamo súčasťou ulíc s navigačnými pokynmi.

AR pomôže vykročiť správnym smerom od samého začiatku. (Zdroj: Emily Prapuolenis, The Wall Street Journal):

Funkcia má poskytnúť vyššiu presnosť a lepšiu orientáciu v teréne. Pre navigovanie v AR Google pripravil v Mapách nové tlačidlo Start AR vedľa klasického Directions. Po odštartovaní navigovania v AR je najprv potrebné kamerou nasnímať okolie, aby systém vedel určiť kde ste.

Pre porovnanie snímok z okolia využije rokmi zozbierané zábery zo služby Street View. Následne sa na displeji budú zobrazovať  navigačné pokyny formou šípok a bodov. AR navigovanie by malo byť dostupné len pre navigovanie peši a nie za volantom.

Pomôcť môže najmä na začiatku keď potrebujete poznať smer či ulicu, ktorou treba začať kráčať. Myslelo sa aj na šetrenie batérie a dát. Ak počas navigovania v rozšírenej realite sklopíte telefón alebo ho dáte nižšie, navigácia sa automaticky prepne do klasického navigovania v mape a zníži sa jas displeja.

Keby firma plánuje uviesť novinku je zatiaľ neznáme. Ako prví sa ale zrejme dočkajú používatelia s označením Local Guide, ktorí často prispievajú recenziami na Google Mapách.

Zdroj: AndroidAuthority