gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 14. apríla (WebNoviny.sk) – Nová generácia mobilných sietí 5G je zatiaľ pre Slovákov do veľkej miery neznámou. V prieskume spoločnosti NMS Market Research pre Inštitút hospodárskej politiky (IHP) sa totiž až 40 % opýtaných vyslovilo, že nemá o jej výhodách dostatok informácií.

K mobilnému operátorovi, ktorý by prvý uviedol na trh 5G sieť, by sa rozhodlo prejsť len 17 % Slovákov, zväčša mladších ročníkov.

Pozitívne impulzy pre ekonomiku

Ako však upozorňuje riaditeľ IHP František Palko, výhody 5G siete nekončia len pri vyšších rýchlostiach internetu. Táto sieť totiž dokáže obslúžiť až milión pripojených zariadení na jeden kilometer štvorcový, čo podľa neho vytvorí priestor pre nástup novej éry „internetu vecí“.

Nespočetné množstvo pripojených malých zariadení a senzorov tak má perspektívu skvalitniť naše životy, zvýšiť komfort či urýchliť a zautomatizovať pracovné procesy napríklad v priemysle.

So zavádzaním 5G siete sa tak očakávajú aj pozitívne impulzy pre ekonomiku a podnikateľské prostredie. „Ak sa pozrieme napríklad na sektor dopravy, inteligentné dopravné systémy a siete novej generácie umožnia efektívne bojovať s dopravnými zápchami. To znamená ušetrené náklady tak pre koncových zákazníkov, ako aj pre podnikateľov,“ tvrdí Palko.

Spustenie 5G siete na Slovensku

Inštitút hospodárskej politiky zdôrazňuje, že pri zavádzaní 5G sietí bude dôležité uplatňovať princíp technologickej neutrality, aby Slovensko profitovalo zo zavádzania tých najprogresívnejších technológií. Samotné spustenie 5G siete na Slovensku sa očakáva po roku 2020.

Bude si vyžadovať uvoľnenie frekvencií v pásme 700 MHz dnes používanom pre televízne vysielanie DVB-T a následné pridelene kmitočtov mobilným operátorom.

Prieskum realizovala agentúra NMS Market Research na začiatku apríla 2019 na vzorke 1 040 respondentov.

Viac k témam: telekomunikácie
Zdroj: Webnoviny.sk – Takmer polovica Slovákov nemá podľa prieskumu dostatok informácií o výhodách sietí 5G © SITA Všetky práva vyhradené.