gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 30. apríla (WebNoviny.sk) – Preprava ropy z Ruska do Európy cez ropovod Družba sa vráti do normálu v polovici mája. Definitívne sa na tom dohodli ropné prepravné spoločnosti zo Slovenska, Ruska, Ukrajiny a Maďarskom na štvrtkovom stretnutí v Budapešti, na ktorom sa zúčastnili aj firmy MOL a Slovnaft.

„Všetky spoločnosti sa dohodli, že urobia potrebné kroky, ktoré zaručia, že kvalita ropy prepravenej ropovodom Družba bude od polovice mája opäť spĺňať požadované štandardy. Podľa dohody bude od tohto dátumu pozastavenie prepravy ropy zrušené a jej dodávka sa vráti do normálu,“ informovali spoločnosti v spoločnom vyhlásení.

Žiadali stanovisko

Slovenský prepravca ropy, spoločnosť Transpetrol, zastavila vo štvrtok minulý týždeň prepravu nekvalitnej ropy ropovodom Družba.

Ako uviedol pre agentúru SITA podpredseda predstavenstva a riaditeľ pre prevádzku a prepravu Martin Ružinský, na základe informácií od ukrajinskej spoločnosti Ukrtransnafta o čerpaní ropy so zmenenými kvalitatívnymi parametrami na prečerpávaciu stanici Brody, spoločnosť Transpetrol požiadala svojich odberateľov o stanovisko k prevzatiu takejto ropy.

Technická odstávka

Na základe následného odmietnutia prevzatia takejto ropy spoločnosťou Slovnaft slovenská prepravca ropy s okamžitou platnosťou pristúpil k technickej odstávke ropovodu medzi Slovenskom a Ukrajinou.

Slovensko sa pridalo k ďalším krajinám, ktoré odmietli odoberať nekvalitnú ropu. Pred Slovenskom tak urobili Poľsko, Bielorusko či Nemecko. Minulý týždeň informovali bieloruské média, že našli v rope dovážanej z Ruska zvýšený obsah chloridu.

Viac k témam: ropa, Slovnaft, Transpetrol
Zdroj: Webnoviny.sk – Prepravu štandardnej ropy cez ropovod Družba úplne obnovia v polovici mája © SITA Všetky práva vyhradené.