gtag('config', 'UA-130501671-1');

HAAG 23. mája (WebNoviny.sk) – Holandsko sa stalo vo štvrtok prvou krajinou, v ktorej sa skončili tohtoročné voľby do Európskeho parlamentu (EP).

Podľa odhadu volebných výsledkov, ktorý priniesli po zatvorení volebných miestností holandské televízie, zvíťazila Strana práce (PvdA), ktorá získala päť z celkového počtu 26 poslaneckých kresiel v EP vyhradených pre Holandsko.

Nacionalisti skokanmi eurovolieb

Na druhom mieste je liberálna Ľudová strana pre slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho, ktorá získala štyri poslanecké kreslá.

Najväčším skokanom je nacionalistická strana Fórum pre demokraciu (FvD) Thierryho Baudeta, ktorá podľa ohadov získala v europarlamente tri kreslá.

Naopak, úplne pohorela donedávna obávaná protiimigrantská Strana za slobodu (PVV) excentrického radikála Geerta Wildersa. Tá mala doteraz v europarlamente štyroch zástupcov, po týchto voľbách by však mala mať už len jedného.

Väčšina krajín odvolí v nedeľu

V holandských voľbách do EP sa snažili uspieť aj subjekty ako Ježiš žije, strana 50plus, orientovaná na seniorov, či Strana pre zvieratá.

Okrem Holandska sa vo štvrtok eurovoľby konajú aj vo Veľkej Británii. V piatok sa uskutočnia v Írsku a začnú sa aj v Českej republike, kde budú pokračovať aj v sobotu.

V sobotu sa budú voľby konať na Slovensku, v Lotyšsku a na Malte. V drvivej väčšine krajín sa eurovoľby uskutočnia v nedeľu.

Viac k témam: Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2019
Zdroj: Webnoviny.sk – Eurovoľby v Holandsku vyhrala Strana práce, excentrický radikál Geert Wilders pohorel © SITA Všetky práva vyhradené.