gtag('config', 'UA-130501671-1');

PARÍŽ 23. mája (WebNoviny.sk) – Tesne pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) sa vo Francúzsku rozpadla kandidačná listina krajne pravicovej strany Jasná línia (La Ligne claire), ktorú viedol kontroverzný spisovateľ a filozof Renaud Camus.

Popletená osemnástka

Môže za to zverejnenie fotografie, na ktorej kandidátka číslo dva za túto formáciu, politická aktivistka Fiorina Lignier, kľačí a modlí sa nad obrovským hákovým krížom nakresleným v piesku na pláži.

Lignier, ktorá sa stala známou po tom, ako pri policajnom zásahu proti násilnému protestu hnutia Žltých viest prišla o oko, sa obhajuje, že pri vzniku tejto fotografie mala len osemnásť rokov a bola „popletená“.

Po kritike francúzskych médií, podľa ktorých ide len o výhovorky, keďže osemnásť rokov nemala zase až tak dávno a stále patrí ku krajne pravicovej strane, Lignier oznámila, že ak bude zvolená do europarlamentu, vzdá sa svojho poslaneckého kresla.

Duchovný otec

V reakcii na túto kauzu nakoniec rezignoval z čela kandidátky aj samotný Camus. Hoci pravidlá volieb v skutočnosti odstúpenie z kandidačnej listiny neumožňujú, Camus oznámil, že so subjektom, za ktorý kandiduje, už nechce mať nič spoločné.

Camus pritom tiež nie je v krajne pravicových kruhoch žiadnou ľahkou váhou. Ide o človeka, ktorý bol duchovným otcom myšlienok stojacich za súčasným celoeurópskym hnutím proti migrácii.

Camus je predovšetkým známy ako pôvodca a hlavný propagátor konšpiračnej teórie o takzvanej „veľkej výmene“ (Grand Replacement), podľa ktorej sa má svetová elita údajne usilovať – nie je jasné, z akých dôvodov – o nahradenie „pôvodného“, belošského obyvateľstva Európy inými rasami.

Viac k témam: Jasná línia (La Ligne claire), Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2019
Zdroj: Webnoviny.sk – Pred eurovoľbami sa pre hákový kríž rozpadla kandidátka francúzskej strany Jasná línia © SITA Všetky práva vyhradené.