gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 29. mája (WebNoviny.sk) – Finančná správa odmieta tvrdenia opozičnej SaS, podľa ktorej štát nastavil na zavedenie eKasy šibeničné termíny a z projektu profituje firma napojená na ľudí z finančnej správy.

Obhajovanie daňových podvodov

Ako uviedla na stredajšej tlačovej konferencii prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová, podobné útoky na projekt pripájania registračných pokladníc na servery finančnej správy vníma ako obhajovanie daňových podvodov.

Cieľom tohto projektu je totiž podľa nej práve eliminácia daňových únikov, ktoré na dani z pridanej hodnoty v sektore hotelov, kaviarní, reštaurácií a služieb vyčíslili na viac ako 490 miliónov eur.

Finančná správa rovnako odmieta aj obvinenia, že by v systéme certifikácie nahrávala firme CHDU, ktorá je podľa poslancov SaS prepojená s osobami z finančnej správy.

Dodávateľ chráneného dátového úložiska

Ako uviedol šéf sekcie boja proti podvodom a analýzy rizík finančnej správy Ladislav Hanniker, spomínaná firma dokonca žiadnu certifikáciu nikdy nedostala, ani o ňu nepožiadala.

CHDU je podľa neho iba dodávateľom chráneného dátového úložiska a je na výrobcoch riešení pre eKasu, akého dodávateľa tohto úložiska si vyberú. Ako dodal, na trhu je ďalších desať dodávateľov chráneného dátového úložiska.

Finančná správa pritom certifikuje iba komplexné riešenia eKasy, vrátane spomínaného úložiska. „Nemáme na to žiadny vplyv, ktorý výrobca si ktoré dátové úložisko zahrnie do svojho systému,“ tvrdí Hanniker.

Liberáli kritizovali nastavené termíny

Poslanci za SaS kritizovali aj nastavené termíny, podľa ktorých majú byť všetky registračné pokladnice povinne na servery finančnej správy pripojené už od 1. júla tohto roka.

Podľa poslankyne Jany Kiššovej sa tento „šibeničný“ termín nedá dodržať, lebo dodávatelia jednoducho nestihnú dodať riešenia pre všetkých zhruba 250 tisíc registračných pokladníc.

Finančná správa však oponuje, že jej infraštruktúra je na zavedenie eKasy od 1. júla pripravená. Zároveň však tvrdí, že situáciu pozoruje a pripravuje aj alternatívy postupov voči užívateľom, ktorým dodávatelia nestihnú riešenia pre eKasu dodať načas.

Registrácia pokladní

Podľa Wittenbergerovej nie je v záujme finančnej správy postihovať daňovníkov a užívateľov registračných pokladníc, ktorí o registráciu eKasy požiadali včas, avšak ich dodávatelia nezvládnu riešenie načas dodať.

Ako dodala, aj preto momentálne finančná správa veľké úsilie smeruje do komunikačnej kampane, v ktorej sa snaží vyzývať podnikateľov, aby registráciu v rámci projektu eKasa neodkladali a splnili si ju čo najskôr.

Predstavitelia finančnej správy však nesúhlasia ani s argumentom, že na trhu je málo dodávateľov. Štát totiž doteraz certifikoval 29 riešení a ďalších 13 je v procese certifikácie. Podnikatelia by si pritom podľa údajov finančnej správy mali registrovať ešte zhruba 100 tisíc pokladníc.

Bohaté zákazky na ministerstve vnútra

Podľa stredajších vyjadrení poslanca za SaS Jozefa Rajtára má z projektu eKasa profitovať spomínaná firma CHDU. Tá je podľa neho cez svojho majiteľa a konateľa Branislava Slováka prepojená s advokátskou kanceláriou Malata, Pružinský, Hegedüš (MPH), napríklad cez firmu DM Technology, kde je táto kancelária takzvanou oprávnenou osobou konať za firmu.

„MPH je advokátska kancelária, ktorá mala za Roberta Kaliňáka bohaté zákazky na ministerstve vnútra. Je to advokátska kancelária, ku ktorej má veľmi blízko Ľudovít Makó, šéf kriminálneho úradu finančnej správy a bývalý šéf finančnej správy František Imrecze. Majú k sebe tak blízko, že s konateľmi dokonca chodia na spoločné dovolenky súkromným lietadlom,“ povedal Rajtár na stredajšej tlačovej konferencii.

Právnici z kancelárie Malata, Pružinský, Hegedüš & Partners však voči tejto poslancovej konštrukcii ohradzujú. Vo svojom stanovisku totiž tvrdia, že nemajú žiadne majetkové prepojenie na spoločnosť CHDU, ktorá je iba ich klientom. K službe oprávnenej osoby pre firmu DM Technology dodávajú, že ide o štandardné služby, ktoré v medziach zákona vykonávajú nezávisle pre viac ako 40 spoločností.

Snaha o poškodenie dobrého mena

„Je preto absurdné, že výhradne zo vzťahu advokát – klient, resp. oprávnená osoba – subjekt zapísaný v Registri partnerov verejného sektora, bol na tlačovej besede vyvodený záver o ovládaní alebo účasti advokátskej kancelárie v spoločnosti CHDU,“ uvádza sa v stanovisku advokátskej kancelárie Malata, Pružinský, Hegedüš & Partners.

Rovnako odmietajú aj Rajtárove vyhlásenia o údajných zákazkách advokátskej kancelárie na Ministerstve vnútra SR, či o blízkych vzťahoch s bývalým šéfom finančnej správy a súčasným šéfom jej kriminálneho úradu.

„V minulosti a ani v súčasnosti advokátska kancelária neposkytovala uvedenému ministerstvu právne služby. Nepravdivou je aj informácia o blízkom vzťahu a spoločných dovolenkách s Františkom Imreczem a Ľudovítom Makóom. Vzhľadom na tieto skutočnosti vníma advokátska kancelária vyjadrenia uvedené na tlačovej besede ako snahu o poškodenie jej dobrého mena prostredníctvom informácií, ktoré sa nezakladajú na pravde,“ píše v reakcii advokátska kancelária.

Viac k témam: eKasa, Finančná správa SR, projekt eKasa
Zdroj: Webnoviny.sk – Finančná správa bráni projekt eKasa, voči tvrdeniam liberálov sa ohradili aj dotknutí právnici © SITA Všetky práva vyhradené.