gtag('config', 'UA-130501671-1');

TOKIO 30. mája (WebNoviny.sk) – Rusko a Japonsko sa vzájomne obviňujú z budovania vojenských kapacít.

V Tokiu sa vo štvrtok stretli japonskí a ruskí ministri zahraničných vecí a obrany na rozhovoroch, ktoré nepriniesli pokrok v otázke sporných Kurilských ostrovov. Tie sú dlhé desaťročia predmetom sporu medzi oboma krajinami.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii povedal, že Rusko je znepokojené japonským plánom vybudovať dve pozemné základne so systémom protiraketovej obrany Aegis Ashore.

Jeho japonský náprotivok Taro Kono zas obvinil Rusko z navyšovania vojenských kapacít na ostrovoch, ktoré Moskva kontroluje. Nárok na ostrovy si robia obe krajiny.

Lavrov odbil japonskú kritiku s tým, že jeho krajina iba operuje vo svojom vlastnom teritóriu. Na stretnutí sa tiež zúčastnili japonský minister obrany Takeši Iwaja a jeho ruský kolega Sergej Šojgu.

Spor o ostrovy zabránil obom krajinám podpísať mierovú dohodu, ktorou by sa medzi nimi formálne ukončil vojnový stav po 2. svetovej vojne.

Viac k témam: Kurilské ostrovy
Zdroj: Webnoviny.sk – Moskva a Tokio sa v probléme Kurilských ostrovov neposunuli, namiesto toho sa obviňujú © SITA Všetky práva vyhradené.