gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 31. mája (WebNoviny.sk) – Úrad vlády SR zdôrazňuje, že pri nákupe gastrolístkov v žiadnom prípade neplánuje minúť milióny eur.

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Úradu vlády SR Tatiana Kmecová. Reaguje tým na dnešný článok Nadácie Zastavme korupciu na portáli Denníka N, v ktorom nadácia poukazuje na to, že Úrad vlády SR sa chystá nakúpiť gastrolístky bez súťaže, pri ktorých minie minimálne päť miliónov eur.

Zmluva so spoločnosťou Doxx

Úrad vlády SR má gastrolístky pre príslušných zamestnancov zabezpečené na základe zmluvy do novembra 2019 od spoločnosti Doxx. Do konca roku 2019 po uplynutí existujúcej rámcovej dohody teda plánuje Úrad vlády SR vynaložiť na nákup gastrolístkov sumu 28-tisíc eur. V žiadnom prípade teda nejde o milióny eur, ako píše Nadácia Zastavme korupciu,“ vysvetľuje vedúci Úradu vlády SR Matúš Šutaj Eštok.

Zároveň poukazuje na fakt, že Úrad vlády SR aktuálne zabezpečuje elektronizáciu personálnych agendových služieb a preto primárne obstaráva elektronický dochádzkový systém, ktorý doposiaľ na úrade neexistoval. „Absenciu a potrebu elektronizácie personálnych agendových služieb z titulu dosiahnutia vyššej efektivity administratívnych a evidenčných prác konštatoval aj procesný audit úradu, ktorým Úrad vlády SR prešiel začiatkom roka,“ konštatuje Šutaj Eštok.

Majú vyhlásiť riadnu súťaž

Doplnkovými funkcionalitami tohto elektronického systému sú podľa neho aj ďalšie moduly na zabezpečenie evidencie stravovania zamestnancov úradu, zabezpečenie evidencie rekreačných poukazov či ďalšie podľa potrieb úradu. „To znamená, že primárnym cieľom obstarávania v žiadnom prípade nie je zabezpečenie stravovacích lístkov. Úrad vlády SR totiž zabezpečuje stravovanie zamestnancov prostredníctvom vlastnej jedálne a iba doplnkovo stravnými poukážkami pre tých zamestnancov, ktorí vyžadujú špecifickú stravu zo zdravotných dôvodov či pre tých, ktorí pracujú mimo hlavnej budovy úradu vlády,“ objasňuje Šutaj Eštok.

Nadácia Zastavme korupciu vyzvala Úrad vlády SR, aby aj na základe stanoviska Úradu pre verejné obstarávanie vypísal na stravné a rekreačné služby riadnu súťaž. Len tak vie podľa nich zabezpečiť transparentný nákup a pre štát najlepšiu cenu. „Pri obstarávaní samotných gastrolístkov či rekreačných poukazov bude Úrad vlády SR postupovať v súlade s metodickým usmernením Úradu pre verejné obstarávanie,“ dodáva Šutaj Eštok.

Viac k témam: Nadácia Zastavme korupciu, stravné lístky, Úrad vlády SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Úrad vlády sa bráni tvrdeniu Nadácie Zastavme korupciu, za gastrolístky neminie milióny eur © SITA Všetky práva vyhradené.