gtag('config', 'UA-130501671-1');

RÍM 4. júna (WebNoviny.sk) – Taliansky premiér Giuseppe Conte v pondelok pohrozil predsedom oboch koaličných strán, že ak sa neprestanú neustále hádať, odstúpi.

Ako vyhlásil na pondelňajšej tlačovej konferencii, ktorú naživo prenášala talianska televízia, predsedov Ligy (bývalej Ligy Severu) Mattea Salviniho a Hnutia piatich hviezd Luigiho Di Maia žiada „o jasnú, jednoznačnú a tiež rýchlu odpoveď, pretože krajina už nemôže čakať“.

„Sme pripravení, chceme pokračovať a nemáme času nazvyš,“ odpovedal mu na Twitteri Salvini. Di Maio zatiaľ na premiérovu výzvu nereagoval.

Conte, ktorý je pomerne nevýrazným politikom, sa dostal do čela vlády len vďaka tomu, že Salvini s Di Maiom sa nevedeli dohodnúť, ktorý z nich by mal mať vo vláde hlavné slovo.

Na funkciu premiéra tak v rámci kompromisu dosadili Conteho, obaja sa stali podpredsedami vlády, pričom Salvinimu k tomu pripadlo aj ministerstvo vnútra a Di Maiovi ministerstvo práce a hospodárskeho rozvoja.

Nálady voličov sa však od minuloročných volieb výrazne zmenili, a zatiaľ čo pred rokom bola popularita pre Ligu a Hnutie piatich hviezd zhruba na rovnakej úrovni, momentálne prieskumom dominuje Salviniho Liga, ktorá vysoko zvíťazila aj v eurovoľbách, a Di Maiova strana výrazne stráca.

Viac k témam: Hnutie piatich hviezd, Liga Severu, taliansky premiér
Zdroj: Webnoviny.sk – Premiér Conte sa vyhráža demisiou, partnerom adresoval výzvu © SITA Všetky práva vyhradené.