gtag('config', 'UA-130501671-1');

BUDAPEŠŤ 5. júna (WebNoviny.sk) – Po Dunaji sa plaví obrovský žeriav, ktorý smeruje k potopenej výletnej lodi v centre Budapešti s cieľom vyzdvihnúť ju z dna rieky. Informovali o tom v stredu maďarské štátne médiá.

Počet obetí minulotýždňovej tragédie sa medzičasom vyšplhal na 12, keďže polícia v stredu vytiahla z rieky ďaleko od miesta nešťastia ďalšie telo. Polícia potvrdila, že šlo o jedného z 33 juhokórejských turistov z lode Hableány, ktorá sa potopila za sedem sekúnd po zrážke s väčším plavidlom minulú stredu.

Sedem osôb sa podarilo zachrániť, 16 ľudí je stále nezvestných, medzi nimi dvaja maďarskí členovia posádky. Pátrajú po nich maďarskí aj juhokórejskí potápači.

Podľa úradov je momentálne hlavným cieľom operácie vyzdvihnutie lode Hableány z dna Dunaja. Toto úsilie však hatí rýchlo tečúca voda, typická vysoká jarná hladina, ako aj nulová viditeľnosť pod vodou. Plaviaci sa žeriav, ktorý dokáže zdvihnúť až 200 ton, by mal do Budapešti doraziť v stredu popoludní.

Viac k témam: Dunaj, potopenie lode, žeriav
Zdroj: Webnoviny.sk – Po Dunaji sa plaví obrovský žeriav, z dna rieky má vyzdvihnúť potopenú výletnú loď © SITA Všetky práva vyhradené.