gtag('config', 'UA-130501671-1');

KOŠICE 5. júna (WebNoviny.sk) – Memorandum o spolupráci pri projektoch a aktivitách zameraných na rozvoj cyklodopravy a cykloturistiky podpísalo mesto Košice a Slovenský vodohospodársky podnik (SVP).

Obe strany sa zaviazali k vzájomnej informovanosti a konzultáciám k pripravovaným projektom. Informoval o tom v tlačovej správe Magistrát mesta Košice.

Cyklotrasa pozdĺž toku Hornádu

Memorandum sa týka projektov, ktoré by sa mali realizovať v povodí Hornádu a ďalších tokoch, kde sú navrhované trasy cyklistických komunikácií.

Zároveň budú svoje aktivity koordinovať tak, aby sa na území mesta Košice vybudovala ucelená Medzinárodná cyklistická trasa Eurovelo 11, ktorá je navrhovaná pozdĺž toku Hornádu.

Priaznivci cyklistiky v metropole východu si už budúci rok môžu vyskúšať novú cyklocestu, ktoré povedie po pravej strane Hornádu, od konca cyklochodníka na Bosákovej ulici, cez Rampovú, až k železničnému mostu ponad rieku.

Cyklochodník postaví SVP z eurofondov na obslužnej komunikácii. Začiatok stavebných prác v predpokladanej výške 450-tisíc eur je naplánovaný ešte v tomto roku, cyklisti by ho mohli začať využívať v roku 2020.

Vyčlenili milión eur

Výstavba cyklochodníkov a rozvoj cyklodopravy v Košiciach sú prioritou nového vedenia mesta. V marci sme riešili využitie milióna eur, ktorý máme v rozpočte vyčlenený na tento účel. Určili sme si najdôležitejšie úseky v rámci projektovej realizácie a možnosti, ako napríklad prepojiť železiarne s mestom cyklochodníkom a ďalšie úseky v rámci mesta. Aj toto Memorandum s SVP prispeje k tomu, aby sme mohli lepšie spolupracovať, navzájom si vymieňať informácie,“ uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček.

Priamo v meste Košice je momentálne 28 kilometrov cyklotrás, väčšinou ide o združené chodníky pre peších a cyklistov. Ďalších 160 kilometrov cyklotrás sa nachádza na území Mestských lesov. Mesto má spracovanú Stratégiu rozvoja dopravy a dopravných stavieb, ktorého súčasťou je navrhovaná ucelená sieť cyklotrás.

Viac k témam: cyklotrasa, mesto Košice, Slovenský vodohospodársky podnik (SVP)
Zdroj: Webnoviny.sk – V Košiciach pribudnú nové cyklochodníky, povedú aj pozdĺž toku Hornádu © SITA Všetky práva vyhradené.