gtag('config', 'UA-130501671-1');

1.7.2019 (Webnoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v pondelok v Bruseli zaujímala o osud nemeckej námornej kapitánky Caroly Rackete, ktorú zatkli v sobotu talianske orgány za pristátie pri talianskych brehoch bez povolenia. Médiám to prezradil taliansky premiér Giuseppe Conte.

Merkelovú podľa vlastných slov odbil s tým, že osud kapitánky je už v rukách talianskej justície a politici na situáciu údajne nemajú už žiadny vplyv. „Podobne, ako je to v Nemecku, aj talianska výkonná moc je oddelená od súdnej moci,“ parafrázoval svoje vlastné vyjadrenie Conte.

Osud 40 utečencov

Rackete sa rozhodla pristáť s humanitárnou loďou Sea-Watch 3 na talianskom ostrove Lampedusa aj napriek tomu, že talianske úrady jej odmietli dať povolenie.

Ako krátko pred pristátím povedala v rozhovoroch pre viaceré médiá, uvedomuje si, že ju čakajú vážne problémy s talianskou justíciou, je jej však prednejší osud 40 utečencov, ktorí boli už 16 dní na jej lodi a napriek odporu talianskej vlády aj vlád iných krajín niekde pristáť musia.

Povýšenecká kapitánka

Pri pristávaní v sobotu Rackete poškodila motorový čln talianskej pohraničnej polície, ktorý jej chcel zabrániť v pristátí. Nikomu sa pri tejto zrážke nič nestalo, taliansky minister vnútra Matteo Salvini ju však označil za „zločinca, ktorý ohrozuje životy policajtov“.

Salvini, najpopulárnejší taliansky politik, ktorý je známy odporom voči migrácii a nekompromisným odmietaním utečencov, už pred pristátím lode Rackete opakovane kritizoval v talianskych médiách, nazýval ju „povýšeneckou kapitánkou“ a typickou „ľavicovou hrdinkou“, ktorá sa narodila ako „biela, bohatá a ako Nemka“.

Podpora od známych hviezd

Carolu Rackete v pondelok eskortovali z ostrova Lampedusa do mesta Agrigento na Sicílii, kde sa zúčastní na súdnom pojednávaní. Hrozí jej až desaťročné väzenie a pokuta 50-tisíc eur. Na jej podporu už medzičasom jej podporovatelia vrátane známych hviezd vyzbierali niekoľkonásobne viac.

Napriek snahe talianskej vlády urobiť z tejto kauzy exemplárny príklad nekompromisného ťaženia talianskych úradov proti migrácii, s nemeckou kapitánkou sa solidarizujú mnohé významné osobnosti vrátane politikov či známych umelcov. Za jej prepustenie sa vyslovil napríklad aj nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, podľa ktorého je zachraňovanie životov humanitárny, nie trestný čin.

Talianske Palermo mladej Nemke s dredmi udelilo čestné občianstvo, starosta nemeckého Rottenburgu pre ňu aj pre celé zvyšné osadenstvo lode plánoval vypraviť autobus a privítať ich vo svojom meste.

Viac k témam: humanitárna loď Sea-Watch 3, imigranti, migranti, nemecká kancelárka, taliansky premiér, utečenecká kríza
Zdroj: Webnoviny.sk – Merkelová sa zaujímala o osud zatknutej kapitánky, ale premiér Conte ju odbil © SITA Všetky práva vyhradené.