gtag('config', 'UA-130501671-1');

4.7.2019 (Webnoviny.sk) – Andrej Babiš je slabým a neschopným premiérom, ktorý nedokáže prezidentovi Milošovi Zemanovi čeliť. Tak hodnotí česká opozícia výsledok štvrtkového rokovania Babiša a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) so Zemanom v Lánoch. Všetci oslovení zástupcovia opozičných strán sa zhodujú na tom, že prezident pohŕda Ústavou ČR, uvádza portál Novinky.cz.

Miloš Zeman sa ocitol mimo ústavný rámec, premiér mu nedokáže alebo nechce čeliť, ČSSD znovu odkladá riešenie. Dostali sme sa do situácie, keď ministra už viac ako mesiac nevie vymeniť ani strana, ktorá ho nominovala, a najnovšie už ani premiér,“ reagoval na výsledok rokovaní predseda ODS Petr Fiala.

Vidia páni Babiš a Hamáček, že v tejto krajine naozaj nehrajú prvé husle?“ spýtal sa predseda STAN Vít Rakušan. „Silný prezident nerešpektujúci ústavu a slabá vláda – to je smutná realita dneška,“ dodal Rakušan.

Babiš sa pred rokovaním nechal počuť, že nie je slabým premiérom a že ide do Lán prezidenta prehovoriť. ČSSD požaduje, aby Antonína Staňka (ČSSD) na čele rezortu kultúry nahradil podpredseda strany Michal Šmarda. Staněk podal v polovici mája demisiu, Zeman ju ale neprijal.

Viac k témam: český premiér, český prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezident Zeman podľa českej opozície pohŕda ústavou, Babiš je neschopný a nedokáže mu čeliť © SITA Všetky práva vyhradené.